Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Poplave u Sarajevu: Osiječani strahuju od novih padavina

Preporučeno

U sarajevskom naselju Osijek uplašeni građani proveli neprospavanu noć, voda prodrla u sedam stambenih objekata

osijek-sarajevo-poplave

Nakon obilne kiše koja je počela padati u noći sa subote na nedjelju i nastavila tokom cijele nedjelje, rijeka Bosna izliza se iz svog korita, te poplavila poljoprivredna dobra, a na pojedinim lokalitetima stigla i do objekata u naseljima u općini Ilidža.

Ekipa agencije Anadolija posjetila je lokalitet u ulici Hendekuša, u ilidžanskom naselju Osijek, gdje su se građani protekle noći borili sa vodom koja je prodirala u njihove domove.

Tima Hakić, koja živi sama u ulici Hendekuša, kazala je kako je proteklu noć preživjela samo uz pomoć komšija i vatrogasaca. Svake godine, dodala je Hakić, budu joj uništene stvari, a najviše ćilimi.

„Poplavila mi je kuća, kad će se to osušiti, kako ću hodati? Spasili smo nešto od stvari, ćilime su mi ljudi podigli gore. Samo lani nam nije poplavilo, a inače plavi svake godine“, izjavila je Hakić te dodala da u strahu dočekuje svaku zimu i svaku kišu.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Almir Avdić, koji živi prekoputa Time Hakić, kazao je da je voda sinoć oko ponoći naglo počela prodirati u kuću.

„Cijelu noć smo dežurali i borili se, ali se sa katastrofom ne može izboriti. U pola kuće ušla je voda, a stvari smo izvukli prije. Dva puta godišnje je ovako, a kažu da, dok se ne sanira korito rijeke, uvijek će ovako biti“, kazao je Avdić u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija dodavši da im je opština samo jednom platila odštetu.

Upravo se čita:  Prognoza nije obećavajuća: “Zima” u aprilu će potrajati, evo kada stiže stabilizacija

Član Vatrogasnog društva pri štabu Civilne zaštite Opštine Ilidža Nijaz Imamović istakao je da se rijeka Bosna izlila juče u popodnevnim satima, dok je u večernjim satima došla do kuća u ulicama Karamušići, Bratunačka cesta i Hendekuša.

„Mi smo stalno bili na terenu i pratili stanje. Poslije 22 sata, došlo je do naglog porasta nivoa vode, koja se primakla kućama u ulici Hendekuša. Do dva sata nivo vode je bio u porastu, nakon čega je došlo do stabilizacije i u jutarnjim satima do povlačenja“, kazao je Imamović.

Imamović je pojasnio da su imali veći broj poziva za intervenciju, a svim građanima ponuđena je evakuacija. Građani su, ipak, dodao je Imamović, odbili da napuste domove, a pomoć su tražili samo u vidu spašavanja stvari sa nižih spratova na koje je prodirala voda.

Upravo se čita:  Od danas ponovo omogućene posjete u KCUS

„Ostajemo do daljnjeg, ne znamo šta vrijeme nosi. Ukoliko ne bude više padavina, neće biti potrebe ni za našom intervencijom. Ono što možemo ponuditi građanima nakon toga, jeste da iscrpimo vodu iz poplavljenih objekata pomoću pumpi“, kazao je Imamović. On je dodao da je u ulici Hendekuša poplavljeno pet objekata mimo podrumskih prostorija, a u ulici Bratunačka cesta dva objekta.

Imamović je pojasnio da je rijeka Bosna od ulice Hendekuša udaljena od 400 do 500 metara, ali da je u toku noći voda, ipak, došla do objekata.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas