Utorak, 25 lipnja, 2024

Poruka iz susjedstva: “Snage Frontexa treba rasporediti u BiH, nama ne trebaju”

Autor:Agencije

Preporučeno

“Naša je pozicija da Frontex treba biti raspoređen u BiH, pogotovo u onom dijelu iz kojeg dolazi najveći broj ilegalnih migranata, a Hrvatska ima dovoljno policajaca i opreme da uspješno čuva vanjske granice EU-a”, rekao je Božinović.

Privremeno uvođenje kontrola unutar šengenskog prostora čemu pribjegava sve više članica EU-a posljedica je promijenjene sigurnosne situacije, ali te kontrole neće biti onakve kakve su bile prije ulaska Hrvatske u taj prostor, izjavio je u četvrtak u Luxembourgu ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

“Šengenski zakonik omogućava državama članicama da vrate unutrašnju kontrolu u nekim hitnim situacijama, ali to ne znači povratak na onakve granične kontrole kakve su bile prije ulaska u šengen”, rekao je Božinović novinarima u Luxembourgu, gdje sudjeluje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica.

Sigurnosne okolnosti su se promijenile nakon napada Hamas na Izrael i ono što je uslijedilo nakon toga. Dogodili su se teroristički napadi u Belgiji i Francuskoj.

“Svi koji su putovali iz Slovenije u Austriju znaju kako to izgleda”

“Tu je riječ o domino efektu, uvođenju privremenih rješenja koja su predviđena šengenskim pravilima. Zbog toga je Italija odlučila uvesti kontrole na granici sa Slovenijom, a ona automatizmom na granici s Hrvatskom i Mađarskom”, kaže Božinović.

Ministar kaže da je Austrija sa Slovenijom uvela kontrole još prije osam godina, ali ne radi se u sistemskim provjerama, nego se ta granica najčešće prođe bez ikakvog zaustavljanja, a tu i tamo se zaustavi neko vozilo.

Upravo se čita:  Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

“Svi koji su putovali iz Slovenije u Austriju znaju kako to izgleda”, rekao je Božinović.

Rekao je da je u četvrtak ujutro razgovarao sa slovenskim kolegom Boštjanom Poklukarom.

“Sudeći po tom razgovoru ne očekujem da će to biti stroge kontrole i pogotovo se to ne trebalo odraziti na stanovništvo uz granicu”, rekao je Božinović.

Božinović je najavio da će se 2. novambra u Trstu sastati s italijanskim i slovenskim ministrima unutrašnjih poslova gdje će razgovarati o sigurnosnim pitanjima i međusobnoj saradnji.

Rekao je da je sa slovenskim kolegom razgovarao o jačanju policijske saradnje i kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Podsjetio je da su krajem septembra dogovorene pojačane mješovite hrvatsko-slovenske policijske kontrole koje već daju rezultate u smanjenju broj ilegalnih migranata.

“Brojevi ilegalnih migranata u Sloveniji puno su manji nego prije mjesec i po dana i to je još jedna potvrda da je ova odluka Italije prema Sloveniji, a onda Slovenije prema Hrvatskoj i Mađarskoj prije svega motivirana zabrinutošću zbog mogućih terorističkih napada i zbog toga očekujem da ćemo u dogledno vrijeme svi skupa raditi na tome da jednostavno vratimo stvari tamo gdje im je i mjesto”, rekao je Božinović.

Upravo se čita:  Važna informacija za sve vozače: Za ovih devet zemalja je još potrebna zelena karta

Na pitanje traži li neko od Hrvatske da prihvati Frontex na svom teritoriju, Božinović je rekao da “to niko ne može tražiti”.

“Slovenski kolega i ja smo na prošlom sastanku Vijeća u Bruxellesu razgovarali i konstatirali da problem ilegalnih migracija ne počinje u našim državama i da izvor problema nisu ni Slovenija i Hrvatska”, kaže Božinović dodajući da su razgovarali s povjerenicom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson i tražili da se ubrzaju pregovori s Bosnom i Hercegovinom kako bi se što prije zaključio statusni sporazum koji bi omogućio raspoređivanje Frontexa u Bosni i Hercegovini.

“Hrvatska ima dovoljno policajaca i opreme”

“Naša je pozicija da Frontex treba biti raspoređen u BiH, pogotovo u onom dijelu iz kojeg dolazi najveći broj ilegalnih migranata, a Hrvatska ima dovoljno policajaca i opreme da uspješno čuva vanjske granice EU-a”, rekao je Božinović.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

Ministar je istaknuo važnost da se zemlje zapadnog Balkana, kandidatkinje za članstvo u EU usklade s njenom viznom politikom.

Nešto je po tom pitanju učinjeno, ali još uvijek ima zemalja iz kojih se bez viza može doći avionom u Beograd ili Sarajevo, a nakon toga ti ljudi postaju migranti i pokušavaju ilegalno ući na teritorij EU-a.

“Mi ovdje o tim stvarima, kad je Hrvatska, pa i Slovenija u pitanju, govorimo već godinama. Govorimo da se treba više fokusirati na zapadni Balkan, da treba ojačati njihove kapacitete, da oni trebaju kontrolirati ko im sve dolazi u države na njihovim vanjskim granicama”, rekao je Božinović.

Statusni sporazum s Frontexom imaju Srbija i Sjeverna Makedonija, ali još nije zaključen s Bosnom i Hercegovinom.

Frontex je slične sporazume ranije potpisao s drugim državama zapadnog Balkana, no pregovori o tome s BiH zapali su u poteškoće nakon što vlasti Republike Srpske insistirale da policija tog entiteta bude tretirana kao “vidljivi” partner, unatoč činjenici da ova agencija EU dogovore sklapa samo s državama, dok se s nižim nivoima vlasti mogu dogovarati samo operativni detalji, prenosi Hina.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas