Subota, 20 srpnja, 2024

Posjete počele krajem marta: Turisti okupirali špilju Vjetrenica

Preporučeno

Posjete turista špilji Vjetrenica, prvoj u svijetu po bioraznolikosti i prirodnom dragulju BiH, već su počele krajem marta i trajat će sve do početka novembra. Najzanimljivije je što već imamo jako puno najava organiziranih dolazaka i rezervacija za ovu turističku sezonu – potvrdila je Feni direktorica Javnog preduzeća Vjetrenica Ana Soldo.

vjetrenice
Foto: Arhiv

Ističe da su uposlenici ovog preduzeća povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje, organizirali Dan otvorenih vrata u Vjetrenici, kada je zabilježen dolazak 500 do 600 posjetitelja. Bili su tu predstavnici škola i nevladinih udruga, a organizirane su različite radionice i posebne prezentacije unutar špilje.

– Brojem posjeta smo dokazali da je Vjetrenica zanimljiva ne samo posjetiocima u BiH već i šire u regiji – ističe ona.

Soldo podvlači da je JP Vjetrenica ove godine napravila niz koraka radi proširenja kapaciteta i primanja što većeg broja posjetilaca. Izgrađen je prilazni put, uređen parter oko Vjetrenice, a najnovije je otvaranje restorana u blizini Vjetrenice, 200 metara od ulaza u špilju, čime turisti osim obilaska špilje mogu i da se osvježe.

U prošloj sezoni već je započeta izgradnja zgrade uprave. Objekt je uz finansijsku podršku UNESCO-a već obnovljen i pokriven, a preostali su još finalni radovi unutar objekta. U njemu će biti smješten i speleološki muzej u kojem će na adekvatan način biti izloženi svi eksponati iz špilje Vjetrenica.

Govoreći o rasvjeti unutar špilje, Ana Soldo je naglasila da je stara rasvjeta u špilji napravljena još sredinom prošlog stoljeća, te su 2009. godine Općina Ravno i JP Vjetrenica obnovili osvjetljenje te u špilji postavili novu rasvjetu niskonaponske struje.

U Vjetrenici živi bogati špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih 92 troglobionata što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a 37 njih je prvi put pronađeno i opisano na ovom mjestu. U fauni Vjetrenice veliki je broj uskih endema, takozvanih stanoendema.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas