Srijeda, 17 srpnja, 2024

Poskupili ćevapi, ovo su nove cijene

Preporučeno

Razlozi za ovo poskupljenje mogu biti raznoliki, uključujući promjene u cijenama osnovnih sastojaka poput mesa, ulja i začina, ali i rast troškova rada i poslovanja za ugostiteljske objekte.

Rast cijena svih namirnica i tradicionalnih jela kako u Sarajevu tako i drugim gradovima BiH je realnost kojoj nažalost svjedočimo svakodnevno.

Ćevapi su tradicionalno jelo koje je sinonim za kuhinju u BiH i svi ih rado jedemo. Naravno, poseban mamac su za brojne turiste koji dolaze.

Tako sada u nekim od poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji velika porcija ćevapa košta 12 KM, a mala porcija 6 KM.

Poskupjela je i cijena pljeskavica pa je sada uglavnom 12 KM, velika porcija sudžukica (200 g) je takođe skuplja za dvije marke i iznosi 14 KM, a teleći ražnjići oko 14 KM.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

“Volimo svratiti na ćevape kada hodamo Čaršijom, ali mislim da je sada isplativije kupiti kilogram ćevapa u mesari i u kućnoj atmosferi ih pripremiti. Dati 12 KM za porciju od 10 ćevapa zaista je mnogo. Pravi luksuz”, rekla je Selma, koju su sreli na Baščaršiji u šetnji sa porodicom i pitali šta misli o ovom poskupljenju.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Teško je procijeniti šta je vlasnike ćevabdžinica podstaklo na ovaj korak. Cijena od 10 KM za veliku porciju ćevapa “držala se” više od godinu dana, ali vjerovatno je novi talas poskupljenja goriva i svih ostalih namirnica, naročito mesa, izazvao i ovaj porast cijena ćevapa i pljeskavica.

Razlozi za ovo poskupljenje mogu biti raznoliki, uključujući promjene u cijenama osnovnih sastojaka poput mesa, ulja i začina, ali i rast troškova rada i poslovanja za ugostiteljske objekte.

Upravo se čita:  Policajac MUP-a KS spasio dvogodišnjaka s prozora na 6. spratu u Sarajevu: Bio sam sa sestrom (4) u stanu

Pojedine ćevabdžinice se još nisu odale poskupljenju, pa je ipak moguće na nekim mjestima pojesti ćevape i po staroj cijeni. Ali, sudeći po prijašnjim scenarijima, samo je pitanje vremena kada će to uraditi kako bi bili u korak sa konkurencijom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je došlo do lančane havarije na Balkanu 21. juna: Sve je počelo prekidima na dva dalekovoda

Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) objavila je da se lančana havarija 21. juna dogodila po iskakanju...

Još vijesti za vas