Subota, 20 travnja, 2024

Poskupljuje registracija vozila, sjeća li se ministar Forto svog obećanja

Preporučeno

Odluka o visini osnovne premije dolazi samo dva i po mjeseca prije najavljenog pojeftinjenja procedure registracvije vozila.

Od subote 16. septebra registracija automobila u FBiH će biti skuplja za 6,2 posto. Ovo je posljedica odluke koju je nedavno donio Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Naime, na sjednici koja je održana 30. avgusta, donesena je odluka o izmjenama odluke načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima. Ovim izmjenama je definisano da će osnovna premija, umjesto dosadašnjih 396 KM koštati 420,55 KM. Na osnovu ovog iznosa izračunavaju se premije osiguranja za sve vrste vozila.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili vremensku prognozu do ponedjeljka: Najavljen snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Odlukom je predviđeno da ona stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenim novinama FBiH. S obzirom da je odluka objavljena 8. septembra, već od subote je na snazi i moraće je primjenjivati sve osiguravajuće kuće.

Iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH su pojasnili kako se na ovaj način izvršilo usklađivanje sa visinom osnovne premije u RS-u, te da se ovbaj iznos u FBiH nijemijenjao već 25 godina.

Upravo se čita:  Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Odluka o visini osnovne premije dolazi samo dva i po mjeseca prije najavljenog pojeftinjenja procedure registracvije vozila. Naime, sredinom jula ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto najavio je da će od nove godine registracija vozila za građane i firme biti jeftinija. Forto je najavio da će, ako nije zaboravio na obećanje, izrada pravilnika o registraciji vozila biti završena do kraja oktobra, te da će biti usvojen do kraja godine.

Upravo se čita:  Najavljena isplata aprilskih penzija za 30. april, najniža će biti 300 maraka

Samo još treba vidjeti koliko će iznositi razlika između ovog poskupljenja i eventualnog Fortinog pojeftinjenja, odnosno da li će građani biti u plusu ili minusu kada budu registrovali vozila, u odnosu na dosadašnji period.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas