Srijeda, 22 svibnja, 2024

Poslodavci o minimalcu od 900 KM u RS: Firme već počele otpuštati radnike

Preporučeno

Poslodavci apeluju, ekonomisti upozoravaju: najniža plata koja od početka godine iznosi 900 maraka nije realna i izdrživa.

Minimalna plaća i set fiskalnih zakona jedna je od najtežih tema i za poslodavce i za vlade. Kako u Federaciji, tako i Republici Srpskoj. Dok u Federaciji čekamo minimalac od 1.050 maraka, u RS-u od početka ove godine minimalna plaća iznosi 900 KM. Ovu odluku je donijela entitetska vlada, tačnije Milorad Dodik, unatoč protivljenju i upozorenjima poslodavaca da će odluka ugroziti poslovanje privrednika i dovesti do otpuštanja radnika.

Poslodavci apeluju, ekonomisti upozoravaju: najniža plata koja od početka godine iznosi 900 maraka nije realna i izdrživa.

„Već imamo kompanije koje su počele otpuštati, a neke najavljuju otpuštanje radnika. Najugroženiji su oni koji su najsiromašniji poslodavci, a oni se nalaze u nerazvijenim mjestima. To će biti veliki udar za ta mala mjesta“, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a.

Upravo se čita:  Na mostarski aerodrom prinudno sletio avion

Najniža plata neće se mijenjati ni nakon sastanka poslodavaca s predstavnicima vlasti u kabinetu Milorada Dodika. Dodik najavljuje da će Vlada tražiti rješenje za poslodavce koji su u problemu, ali najnižu platu od 900 maraka vidi kao nešto što povećava povjerenje u društvo.

„Želimo očuvati kvalitetna radna mjesta, ali ne na uštrb gubitka radnih mjesta i nauštrb poslodavaca koje veoma cijenimo i poštujemo njihov rad“, poručio je Dodik.

Upravo se čita:  Alisa Mutap otišla u zatvor: Pravosnažno osuđena na dvije i po godine robije

Ključno pitanje je i ko ima najviše koristi od povećanja najniže plate. Radnici ili Vlada kroz veći priliv poreza.

ude dobio povećanje veće od inflacije bit će u gubitku“, naglašava Trivić.

Problemi nastali nakon povećanja minimalca na 900 maraka su očekivani, kaže ekonomista Zoran Pavlović. Objašnjava da poslodavci sada za najjednostavniji rad radnika s porezima, toplim obrokom i minulim radom moraju da plate 1.700 KM, što nije realno. To su troškovi koji će neminovno dovesti do veće naplate usluga od korisnika ili do zatvaranja poslovnih subjekata.

Upravo se čita:  Meteorolozi za danas objavili upozorenje: Evo kakvo će nam vrijeme biti do subote

„Situacija je takva da će dobar dio radnji vjerovatno biti zatvoren jer ne mogu da plate tolike obaveze prema državi i nije mi jasno kako je Vlada mogla donijeti takvu odluku bez dubinske analize“, pita se Pavlović.

Vlast i poslodavci su najavili da će se o rješenjima problema razmisliti u narednoj sedmici. Nakon toga trebali bi da budu ponovljeni razgovori o najnižoj plati, piše Federalna.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas