Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Poslodavci o minimalnoj plati od 1.000 KM: “Do 60.000 radnih mjesta manje”

Preporučeno

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović je rekao da su teme opterećenja cijene rada i tržište rada u Federaciji ključne za ekonomiju.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da Vlada Federacije BiH priprema set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje privrednim subjektima, ali istovremeno omogućiti i viši standard za radnike.

– Vlada FBiH ima jedinstveno opredijeljenje, ostvarivanje ciljeva fiskalne reforme, a to su smanjenje troškova rada, povećanje plata, posebno minimalne, povećanje konkurentnosti, rast proizvodnje i izvoza, te nova radna mjesta i smanjenje sive zone – rekao je Nikšić na konferenciji Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH (UPFBiH) o temi „Opterećenje cijene rada i tržište rada u Federaciji BiH“.

Dodao je da radna grupa već nekoliko mjeseci radi na setu zakona iz fiskalne reforme i da bi u ponedjeljak trebala biti završna sesija da bi se uobličili prijedlozi. Rješenja su uglavnom završena i radi se na tehničkim detaljima. Nikšić je naveo da će uslijediti sastanci sa poslodavcima i sindikatom, predstavnicima Saveza općina i gradova i drugima, te da se nada da će set zakona biti do kraja ovog mjeseca upućen u parlamentarnu proceduru.

Zakon o porezu na dohodak i doprinosima

Upravo se čita:  Porodica Selimović "oči u oči" s doktoricom koja je donijela odluku: Ročište za smrt žene koju su iz UKC Tuzla otpustili, a ona preminula nakon dva sata

– Bez rješenja u parlamentu, bez usvajanja zakonskih rješenja, Vlada ne može praviti nikakvu konkretnu reformu. Dakle, to su stvari koje nam predstoje i tiču se zakona o porezu na dohodak i doprinosima, tiču se minimalne plate, kao i onoga što cijenimo jako važnim, a to je pitanje uvođenja online fiskalizacije, da spriječimo sivu ekonomiju. Sve to je jedan sveobuhvatan paket koji treba u narednom periodu da riješimo kako bi stvorili povoljniji ambijet za poslodavce i kvalitetniju zaštitu prava radnika – rekao je Nkšić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Adnan Smailbegović je rekao da su teme opterećenja cijene rada i tržište rada u Federaciji ključne za ekonomiju.

– Opterećenje cijene rada, smanjenje doprinosa i drugih opterećenja, tema je koja nam je na agendi već pet,šest godina i nadamo se i imamo uvjerenja od Vlade da će to vrlo brzo doći na Parlament. Druga tema je u vezi nedostatka radnika i liberalizacije tržišta rada i to je nešto u vezi čega se moramo ozbiljno pozabaviti kako bi, koliko je moguće, smanjili odlazak nešeg radno sposobnog stanovništava, a sa druge strane zaposlili što veći broj radnika koji nedostaju – rekao je Smailbegović.

Upravo se čita:  Gorica Dodik komentarisala defile maturanata medrese u Banjaluci: Ovo nikada nećete vidjeti u Sarajevu

Tržište rada je, po njegovim riječima, odradilo dosta toga, pa se bilježi i povećanje plata u zadnjih godinu, dvije, ali sve to nije dovoljno i potrebno je dati veći implus. Sa druge strane, postoje i situacije da se neke kompanije zatvaraju što znači da su, kako je rekao, došle na ivicu i ne mogu isplaćivati plate. Smailbegović je rekao da su opterećenja na platu ogromna, da se nada da će se smanjiti i u konačnici omogućiti povećanje plata radnicima.

– Kada je riječ o minimalnoj plati od hiljadu KM, smatram da je to pod današnjim uslovima neodrživo i nemoguća misija i da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje, ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići – dodao je Smailbegović.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i najmeštenika u FBiH Samir Kurtović naglasio je važnost socijalnog dijaloga u kreiranju zakonskih rješenja i u tom kontekstu zaštite prava radnika.

Upravo se čita:  Sarajevski advokat kojem je zapaljen Porsche: 'Nisam ni s kim u sukobu. Tražim da me država zaštiti'

-Danas pozivamo i Vladu FBiH i Udruženje poslodavaca da se osigura kontinuitet socijalnog dijaloga da bi stvorili uslove za poboljšanje položaja radnika i povećanje plata – dodao je Kurtović.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika poslovne zajednice, izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH i BiH, akademske zajednice, kao i predstavnike ambasada, međunarodnih i drugih organizacija u BiH.

Najviša stopa opterećenja rad

U okviru konferencije organizovana su dva panela – prvi je posvećen pitanju rasterećenja cijene rada i mogućnostima smanjenja opterećenja na rad, koja su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Evropi. O toj temi pored predstavnika Udruženja poslodavaca u FBiH govorili su i predstavnici vlasti, sindikata i ekonomski stručnjaci.

Drugi panel posvećen je tržištu rada u FBiH i BiH u cjelini, na kome su učesnici pokušali ponuditi odgovore, kako kroz pojednostavljivanje procedura i izmjene postojećih zakonskih rješenja pokušati barem djelomično riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u FBiH i BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas