Srijeda, 17 srpnja, 2024

Poslodavci pojasnili: Evo zbog čega su strani radnici u BiH plaćeni više od domaćih

Preporučeno

Na pitanje da li ova praksa na neki način potcjenjuje domaće radnike, Račić je odgovorio da su domaći i strani radnici plaćeni istom satnicom

Posljednjih dana u javnosti se pojavila informacija da strani radnici u Bosni i Hercegovini primaju veće plate od domaćih radnika. Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić, dao je komentar na ovu činjenicu i objasnio o čemu se tačno radi.

Račić je istakao da strani radnici na kraju mjeseca imaju veću zaradu na gradilištima u odnosu na domaće radnike zbog toga što imaju znatno veći fond radnih sati.

Po njegovim riječima, strani radnici obavljaju mnogo više radnih sati nego domaći. Oni rade i do 12 sati dnevno, uključujući skoro svaku subotu i nedjelju. Posmatrajući iz tog ugla, domaći radnici imaju niže prihode.

Na pitanje da li ova praksa na neki način potcjenjuje domaće radnike, Račić je odgovorio da su domaći i strani radnici plaćeni istom satnicom, ali da strani radnici rade znatno više sati. Istakao je da su strani radnici tipični “gastarbajteri”.

– Koliko znam, istim iznosom satnice plaćeni su i domaći i strani radnici, samo što naši radnici imaju fond sati koji je standardan, dok strani rade puno više. Oni su tipični gastarbajteri – naglasio je Račić za Glas Srpske.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladić nema dobre vijesti ako su vam dosadile vreline: Ovo nije vrhunac ljeta!

Meteorolog Nedim Sladić je analizirao trenutne meteorološke prilike u Bosni i Hercegovini, nudeći uvid u buduće promjene i svoj...

Još vijesti za vas