Srijeda, 28 veljače, 2024

Poslodavci sve više zainteresovani za Pakistance, Filipince i Indijce: Hiljade stranaca došlo da radi u BiH, iz ovih zemalja ih najviše ima

Preporučeno

Iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD kažu kako je potražnja za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine u značajnom porastu.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je izdato 2.490 radnih dozvola.

Riječ je o 1.485 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 1.005 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote.

Najviše njih izdato je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134) i Indije (128).

Osim toga, najviše radnih dozvola izdato je u građevinskom sektoru, i to za betonirce i srodna zanimanja (283 dozvole), za livce i srodna zanimanja (260), za tesare (159), zidare (157), te za radnike za jednostavne poslove u građevinarstvu (125). Prema podacima, raste interes poslodavaca iz BiH za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije.

Upravo se čita:  Ryanair podiže cijene karata!?

Iz Agencije za zapošljavanje UNIDAD kažu kako je potražnja za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine u značajnom porastu.

U BiH je trenutno približno 3.500 izdatih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, piše Fena.

Upravo se čita:  Da li su ukinuti i ovi letovi iz Tuzle? Zamaero objavio poražavajuće informacije

– Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u poređenju sa Hrvatskom, koja broji više od 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini – istakli su.

Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše zapošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari, varioci, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas