Utorak, 16 srpnja, 2024

Poslodavci u dijelu BiH kažnjeni sa 464.240 KM: Evo gdje je bilo najviše radnika ‘na crno’

Preporučeno

Iz Inspektorata navode da je suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano u fokusu njihovog djelovanja.

Inspektori u RS su u 2023. godini kontrolisali 11.252 radnika zatečenih na radu kod poslodavca, od čega 330 nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja zbog čega su izrečene kazne od 464.240 KM.

U odnosu na protekle godine, rad na crno se smanjuje, ali je i dalje prisutan.

Angažovanje radnika na crno najčešće se konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima – navode u Inspektoratu RS.
U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, što se može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti.

Upravo se čita:  Ako radite na crno u BiH dobit ćete mizernu kaznu, a u Njemačkoj čak 10 godina robije

Za ovaj prekršaj za poslodavca kao fizičko lice propisana je kazna od 2.000 KM do 7.000 KM.

Zakonom o poreskom postupku propisana je kazna od 10.000 KM do 30.000 KM za poslodavca kao pravno lice, te od 3.000 KM do 9.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, ako u propisanom roku ne podnese prijavu za registraciju obveznika doprinosa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Pored kontrole radno-pravnog statusa zatečenih radnika, ističe se, inspektori kontrolišu i brojna druga pitanja koja proizilaze iz radnog odnosa.

Upravo se čita:  Haos u Sarajevu: Preko 1400 ljudi tražilo Hitnu pomoć u posljednja tri dana, glavni uzrok ipak nisu vrućine

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na dužinu dnevnog radnog vremena, raspored radnog vremena, korišćenje godišnjeg odmora ili dužinu njegovog trajanja, obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, te sprovođenje mjera zaštite na radu – ističu u Inspektoratu.

Uvidom u ugovore radnika, inspekcija provjerava različite parametri i shodno tome utvrđuje i različite nepravilnosti, odnosno da radnicima nisu uručeni primjerci ugovora o radu, da u ugovorima nisu bili navedeni svi elementi propisani zakonom, da trajanje ugovora o radu nije bilo definisano u skladu sa zakonom i slično.

Upravo se čita:  Bolna strana zamalo tragične priče iz Sarajeva: Samohrana majka ostavila djecu od 2 i 4 godine u stanu na šestom spratu i otišla da zaradi

Iz Inspektorata navode da je suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano u fokusu njihovog djelovanja.

Ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika imaju svi inspektori Inspektorata RS u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave RS i Uprave za igre na sreću RS, čime je značajno povećan broj inspektora i broj kontrola u ovom segmentu, dok je ranije te kontrole obavljala samo inspekcija rada – naglašavaju u Inspektoratu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas