Srijeda, 21 veljače, 2024

Postignut dogovor za Frontex, državni ministri usaglasili tačku koja je bila sporna

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Vijeće ministara je, kako saznaje Klix.ba, usaglasilo tekst sporazuma o pregovorima sa Frontexom i danas će biti usvojen.

Ministri iz reda Bošnjaka i Ostalih u Vijeću ministara BiH 5. decembra nisu glasali o Sporazumu za pregovore s Frontexom zbog jedne tačke nacrta.U međuvremenu je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić prihvatio sugestije kolega u Vijeću ministara.

Sada je ta tačka usaglašena i umjesto “saglasnosti Bosne i Hercegovine koja podrazumijeva obavezu dobijanja saglasnosti entiteta” bit će navedeno da će se saglasnost davati u skladu sa ustavnim nadležnostima unutar Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Njemačka donirala Oružanim snagama BiH 6,5 miliona eura

Podsjetimo, državni ministri iz SNSD-a i HDZ-a su početkom decembra glasali “za” predloženi nacrt, ali ministrima Elmedinu Konakoviću, Zukanu Helezu, Edinu Forti i Sevlidu Hurtiću je bila sporna treća tačka i zbog toga se nisu izjasnili na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tada je rekao za Klix.ba kako je razlog zbog kojeg se protivi trenutnom prijedlogu zapravo alineja u kojoj se navodi da država BiH mora dobiti saglasnost od entiteta za materiju u kojoj joj ta vrsta saglasnosti nije potrebna.

Upravo se čita:  Povećana kvota: U BiH u 2024.godini poslodavci mogu zaposliti ili produžiti radnu dozvolu za 6.073 strana radnika

Podsjećamo, Frontex je centar za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim zemljama EU, kao i sa susjednim zemljama koje su pogođene migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve više građana odlazi u kladionice: Ne vide izlaz u radu nego u kockanju

Sve više raste broj bh. građana koji gube gomile novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u...

Još vijesti za vas