Utorak, 18 lipnja, 2024

Potencijalno opasan asteroid u Zemljinoj orbiti

Autor:Agencije

Preporučeno

Astronomi pažljivo prate tako označeni objekat, tražeći bilo kakvo odstupanje od predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara.

Asteroid veličine Ajfelovog tornja ući će iduće subote u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na sat.

Ogroman “potencijalno opasan” asteroid, veći od Ajfelovog tornja, ući će 11. decembra u Zemljinu orbitu, saopštila je Američka svemirska agencija NASA.

Asteroid u obliku jajeta nazvan “4660 Nereus”, dugačak 330 metara, ući će u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na sat.

Očekuje se da će asteroid proći na izvjesnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će ipak biti bliže nego što je neki asteroid bio u posljednjih 20 godina.

Nereus, nazvan po starogrčkom morskom bogu, najstarijem sinu personifikacije Zemlje, boginje Gaiae, bit će udaljen oko 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, piše portal Live Science, prenosi Tanjug.

Iako zvuči kao veoma velika razdaljina, to je prema kosmičkim standardima, na korak od naše planete.

Sačinjen od nikla, željeza i kobalta

NASA označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao „objekat u blizini Zemlje“, a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao „potencijalno opasan“.

Astronomi pažljivo prate tako označeni objekat, tražeći bilo kakvo odstupanje od predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara.

Prema predviđanjima NASA-e, Nereus će se sljedeći put približiti Zemlji 2. marta 2031., zatim u novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi mogao prići na blizinu od skoro 1,2 miliona kilometara.

Asterant, baza podataka koja vrši monitoring nad 600.000 asteroida, procjenjuje da ovaj asteroid sadrži nikl, željezo i kobalt vrijedan 4,71 milijardi dolara.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas