Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Potpredsjednik NSRS-a: “Bože pravde” i grb Njemanjića se ne vraćaju, koristit će se na nekim manifestacijama

Preporučeno

Iduće sedmice će biti održane dvije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Jedna je svečana, na njoj će biti i predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić.

Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS-a i zastupnik SDP-a, kazao je za N1 kako predlagač obmanjuje javnost kako će, neustavna, srbijanska himna “Bože pravde” i grb Nemanjića vratiti se u institucije, nego će se, kako je dodao, simboli Srbije “koristiti na nekim manifestacijama”.

Duratović je komentarisao i Deklaraciju “Svesrpskog sabora” ocijenivši kako je kontradiktorna jer u jednoj tački traži poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u drugoj entitet Republika Srpska naziva državom, što je u suprotnosti sa Daytonom.

Iduće sedmice će biti održane dvije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Jedna je svečana, na njoj će biti i predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić. Bit će usvojena i Deklaracija sa “Svesrpskog sabora”. Kako prije svega gledate na održavanje ovih sjednica?

Upravo se čita:  Dodik: I Konaković je priznao, i šta sad?

Sjednice su sazvane u skladu sa Poslovnikom, same tačke dnevnog reda… o tome ćemo mnogo više govoriti na samoj sjednici, ali ne bih da sada otkrivam karte.

Zastupnici će se izjašnjavati o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o upotrebi zastave, himne i grbu RS-a, kojim se grb Nemanjića i srbijanska himna “Bože pravde” vraća u pravnu upotrebu. Je li i ovo populistički čin i pokušaj očuvanja na vlasti?

Naravno, ovdje će sami predlagači pokušati da se predstave kao branioci svega srpskog i da se ovaj entitet netačno naziva “državom srpskog naroda”. Ovo je još jedan pokušaj da se zamažu oči neupućenom dijelu srpskog naroda. Ovo ne znači vraćanje neustavnog grba i himne u institucije. U članu 8 postojećeg zakona dozvoljena je upotreba himni i zastava drugih država, ali član 3 eksplicitno navodi da se mogu izvoditi himne i zastave samo od država koje sa RS-om imaju “specijalne odnose” i od država koje imaju kulturne i historijske veze sa narodima u ovom entitetu. Ovo znači da u RS-u se neće moći isticati zastave i grb Kine jer nemaju nikakve specijalne veze sa njima, ali će se moći kačiti zastav i grb Ukrajine jer ovdje imamo ukrajinska manjina. Isto tako će moći zastave i grb Hrvatske, kao i od Turske sa kojom se bošnjački narod vezuje.

Upravo se čita:  Vlada Republike Srpske nema para za policajce

Ukoliko dođe do usvajanja ovog Nacrta zakona, hoće li reagovati Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS?

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je zabranio upotrebu ovih simbola kao institucionalnih. Oni se ne vraćaju kao takvi, oni se vraćaju kao simboli Srbije koji će se koristiti na nekim manifestacijama. Predlagač obmanjuje javnost.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas