Petak, 1 ožujka, 2024

Potraga za sezoncima u Neumu: Plata sobarice 1000 KM, a konobarima i više

Preporučeno

– Plate su dosta dobre, ove godine su i podignute, obzirom da su narasle sve cijene životnog standarda. Plata nigdje nije ispod 1.000 maraka, bez prekovremenih sati i to su naknade za npr. sobarice. Za konobare tu ide do 1.300 – 1.400 maraka, plus prekovremeni rad – kazao je predsjednik Udruženja hotelijera Neum

Ljetna sezona u Neumu, jedinom bh. gradu na moru, samo što nije počela.

I dok se obala dodatno šminka, usluga još više poboljšava, čini se da je krajnji jug BiH spreman za veliki broj turista koji obično “nahrle” početkom jula.

Iako svakodnevno svjedočimo povećanju cijena, inflaciji, te rastu cijena goriva, u Neumu rezervacije nisu stale.

Upravo se čita:  Počinje sudski postupak Sebije Izetbegović protiv UNSA, iduće sedmice pripremno ročište

Predsezona je protekla veoma dobro, a Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum, govori da se očekuju rekordne posjete.

“Slijedi nam vrhunac sezone, razdoblje školskih raspusta i početak godišnjih odmora, tako da sve očekujemo spremni i sa skoro 100 posto popunjenim kapacitetima”, govori Butigan.

Ono što bi moglo predstavljati veliku boljku, i to ne samo u Neumu, već na cijelom Jadranu, jeste nedostatak sezonskih radnika.

Butigan kaže da to zavisi od objekta do objekta.

“Potražnja za kvalitetnom radnom snagom je velika, još uvijek se uspijemo ‘zakrpati’. Istina, da fali sezonskih radnika, ali je taj broj mali. Za idealan skor fali možda 10 odsto snage od idelanog broja po pojedinom objektu, da bi svaki radnik mogao imati slobodan dan”, otkriva Butigan.

Upravo se čita:  Za 1. mart povratna karta za Trebevićku žičaru četiri KM, 8. i 9. marta popust za žene

Pojašnjava da Neum “sezoncima” nudi dobre uslove, smještaj i hranu.

“Ja ću sada govoriti samo za hotele, jer dolazim iz Udruženja hotelijera, jer što se tiče ugostitelja, tu ne mogu govoriti. Svakom je osiguran smještaj, dva obroka dnevno i u skladu s poslu koji obavlja zavisi i plata. Plate su dosta dobre, ove godine su i podignute, obzirom da su narasle sve cijene životnog standarda. Plata nigdje nije ispod 1.000 maraka, bez prekovremenih sati i to su naknade za npr. sobarice. Za konobare tu ide do 1.300 – 1.400 maraka, plus prekovremeni rad. Naravno tu treba uzeti i broj sati u mjesecu”, dodaje Butigan.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Kada je u pitanju vrhunac sezone, on kaže da je to obično polovinom jula, pa sve do kraja augusta.

“Kao i svake godine, vrhunac nam je od 15. jula do 25. augusta, mislimo da će Neum biti 100 odsto popunjen. Sada je vrlo popunjen, posebno što se održavaju mnogobrojne konferencije. Vikendima nam dolaze gosti turisti, stranci, ali i iz naše zemlje, tako da je to već sada toplijim vremenom krenulo dosta dobro. Svakako da će tu mnogo pomoći brza cesta Stolac-Neum, doprinijeće turizmu u Neumu, razvoju turizma u zaleđu i dolasku još kvalitetnijih gostiju”, zaključuje Butigan, piše UNA TV.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas