Subota, 13 srpnja, 2024

Potreslo cijeli region: Međunarodna istraga će utvrditi šta je uzrok elektroenergetskog kolapsa

Preporučeno

Kolaps je nastao jučer u 12:25 sati, a trajao je nekoliko sati. Prvo se struja počela vraćati u Tuzlu i kompletnu tuzlansku regiju, Banju Luku, Kakanj, a tek nešto kasnije postepeno i u Sarajevo.

Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošenje i visokih temperatura, a da će međunarodna istraga zvaničnog Evropskog udruženja operatora prenosnog sistema utvrditi odakle su problemi krenuli, prenose Vijesti.me.

Cijela Crna Gora, izuzev dijela sjevernog regiona, veliki dio Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije jučer su oko podne ostali bez napajanja električnom energije.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za mladića Adnana koji se bori za život: Vlada FBiH utvrdila izmjene Zakona o transplantaciji organa

Postojale su tvrdnje da je problem nastao u Crnoj Gori, ali i između Albanije i Grčke.

Inače, kolaps je nastao jučer u 12:25 sati, a trajao je nekoliko sati. Prvo se struja počela vraćati u Tuzlu i kompletnu tuzlansku regiju, Banju Luku, Kakanj, a tek nešto kasnije postepeno i u Sarajevo.

– Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas u 12:25h, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova – saopćeno je jučer iz Nezavisnog operatora sistema BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas