Srijeda, 24 srpnja, 2024

Potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-u: Evo šta to znači za našu zemlju

Preporučeno

Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba, koji je naglasio nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju podrške PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.

Kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), formalno potvrđen je na današnjem plenarnom zasjedanju PSNATO-a u Sofiji.

Zasjedanju su, ispred BiH, prisustvovali predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO-u Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović.

Ovom prilikom usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Washingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i BiH na putu ka članstvu.

Upravo se čita:  Dodik priznao da sankcije djeluju: Ne možemo do novca kojeg RS ima u inostranstvu

Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status BiH, Gruzije i Moldavije unutar PSNATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba, koji je naglasio nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju podrške PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.

Upravo se čita:  Vlada RS-a s kompanijama sa crne liste potpisala ugovore vrijedne 70 miliona KM

Predsjednik PSNATO-a naglasio je i važnost borbe protiv hibridnih načina ratovanja, a posebno protiv dezinformacija u današnjem, tehnološki naprednom vremenu. Pozdravio je pridruživanje Švedske NATO-u i prvo učešće na zasjedanju PSNATO-a kao punopravne članice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svom govoru naglasio je da je osnovni cilj NATO-a očuvanje mira. U susret 75. godišnjici NATO-a, Stoltenberg je naglasio da NATO uspješno radi na očuvanju mira i da za sve to vrijeme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

Posebno je istaknut broj od 20 zemalja koje izdvajaju više od 2% BDP-a za segment odbrane, najavljeno uspostavljanje Centra za demokratsku otpornost u sjedištu NATO-a, ali i neispunjena obećanja za pomoć Ukrajini od strane zemalja članica. Naglašena je i važnost zemalja NATO partnera u vremenu politike otvorenih vrata Organizacije, kako u regiji Zapadnog Balkana, tako u Africi i zemljama Zaliva.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas