Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Potvrđena optužnica protiv razbojnika koji je napao župnika u Kaknju

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Čokara je iz sefa uzeo novac, i to oko 10.000 eura u raznim apoenima, oko 500-600 švicarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos Kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Luke Čokare (22) iz Kaknja bog krivičnog djela razbojništvo iz člana 289. Stav 2. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenica, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Čokara je uhapšen u Sarajevo gdje je pobjegao nakon razbojništva i napada na Žarka Vujicu, župnika crkve „Svetog Petra i Pavla“ u Kaknju, koji se dogodio 2. septembra. Ovaj događaj uznemirio je javnost u BiH.

Prema navodima iz opužnice Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog župnika i ušao u nezaključani Župni ured.

– Kada se oštećeni nakon kratkog vremenskog perioda vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni je prišao župniku, te mu zaprijetio da će direktno napasti na njegov život, odnosno prijetnjom upotrebe hladnog oružja, noža koji je držao u ruci, je naredio oštećenom da legne na pod unutar Župnog ureda, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef, svjestan da će ovakvom prijetnjom nožem od župnika V. Ž. pribaviti protivpravnu imovinsku koristi oduzimanjem novca i pokretnih stvari, što je i htio, pa nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem oštećenom, istog vodio od jedne do druge prostorije Župnog ureda – navodi se u optužnici.

Upravo se čita:  Nana Derviša je najstarija Bosanka na hadžu: Hadž moraš doživjeti, te se ljepote ne mogu opričati

Čokara je iz sefa uzeo novac, i to oko 10.000 eura u raznim apoenima, oko 500-600 švicarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos Kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

– Zatim metalnu kutiju dimenzija 20 x10 cm, u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz austrougarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica Intesa San paolo banke na ime oštećenog V.Ž., nakon čega je oštećenom kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od Župnog ureda, te napustio Župni ured, zaključavši ga, a potom zajedno sa protivpravno prisvojenim predmetima se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni nakon određenog vremena pozvao komšiju Š. H., koji je o navedenom događaju obavijestio policijske službenike Policijske stanice Kakanj, koji su dolaskom na lice mjesta pronašli i oslobodili oštećenog, oštetivši na taj način Župni ured „Sveti Petar i Pavao“ za oko 30.000,00 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti – navedeno je u optužnici.

Upravo se čita:  Islamska zajednica u BiH: Prošle godine žrtvovano više od 30.000 kurbana, očekuje se da će ta brojka biti premašena

– Obzirom da su ispunjeni opći uslovi za produženje pritvora, to jeste da svi prikupljeni kako subjektivni tako i materijalni dokazi potvrđuju postojanje osnovane sumnje, da je Luka Čokara počinio krivično djelo razbojništvo iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, predlažemo da Sud u smislu člana 151. i člana 242. stav 3. ZKP FBiH produži mjeru pritvora prema osumnjičenom iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačke a), c) i d) ZKP FBiH, jer i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, odnosno produžen- navedeno je iz Tužilaštva ZDK.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas