Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Potvrđena optužnica protiv razbojnika koji je napao župnika u Kaknju

Autor:Avaz.ba

Čokara je iz sefa uzeo novac, i to oko 10.000 eura u raznim apoenima, oko 500-600 švicarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos Kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

Preporučeno

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Luke Čokare (22) iz Kaknja bog krivičnog djela razbojništvo iz člana 289. Stav 2. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenica, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK.

Čokara je uhapšen u Sarajevo gdje je pobjegao nakon razbojništva i napada na Žarka Vujicu, župnika crkve „Svetog Petra i Pavla“ u Kaknju, koji se dogodio 2. septembra. Ovaj događaj uznemirio je javnost u BiH.

Prema navodima iz opužnice Čokara je iskoristio odsustvo oštećenog župnika i ušao u nezaključani Župni ured.

– Kada se oštećeni nakon kratkog vremenskog perioda vratio u Župni ured, zaključavši ga iznutra, osumnjičeni je prišao župniku, te mu zaprijetio da će direktno napasti na njegov život, odnosno prijetnjom upotrebe hladnog oružja, noža koji je držao u ruci, je naredio oštećenom da legne na pod unutar Župnog ureda, te mu plastičnom vezicom zavezao ruke na leđima, tražeći od njega novac i sef, svjestan da će ovakvom prijetnjom nožem od župnika V. Ž. pribaviti protivpravnu imovinsku koristi oduzimanjem novca i pokretnih stvari, što je i htio, pa nakon što je osumnjičeni pronašao ključeve od sefa, i dalje prijeteći nožem oštećenom, istog vodio od jedne do druge prostorije Župnog ureda – navodi se u optužnici.

Upravo se čita:  Muškarac ukrao pet metara drva: “Trebalo mu za zime, policija sve oduzela”

Čokara je iz sefa uzeo novac, i to oko 10.000 eura u raznim apoenima, oko 500-600 švicarskih franaka, oko 1.000 američkih dolara u različitim apoenima, manji iznos Kanadskih dolara, te oko 8.000 KM.

– Zatim metalnu kutiju dimenzija 20 x10 cm, u kojoj su se nalazile 103 kovanice zlatnih dukata, sa natpisima iz austrougarskog perioda i natpisima na arapskom jeziku, kao i štedna knjižica Intesa San paolo banke na ime oštećenog V.Ž., nakon čega je oštećenom kojem je prethodno naredio da sjedne na stolicu u neposrednoj blizini sefa, naredio da nikog ne poziva narednih sat vremena, da bi potom uzeo ključeve od Župnog ureda, te napustio Župni ured, zaključavši ga, a potom zajedno sa protivpravno prisvojenim predmetima se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni nakon određenog vremena pozvao komšiju Š. H., koji je o navedenom događaju obavijestio policijske službenike Policijske stanice Kakanj, koji su dolaskom na lice mjesta pronašli i oslobodili oštećenog, oštetivši na taj način Župni ured „Sveti Petar i Pavao“ za oko 30.000,00 KM i 103 zlatna dukata za sada nepoznate vrijednosti – navedeno je u optužnici.

Upravo se čita:  KCUS otvara kapije: Bager sklanja betonske žardinjere, bolnica se vraća pacijentima

– Obzirom da su ispunjeni opći uslovi za produženje pritvora, to jeste da svi prikupljeni kako subjektivni tako i materijalni dokazi potvrđuju postojanje osnovane sumnje, da je Luka Čokara počinio krivično djelo razbojništvo iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, predlažemo da Sud u smislu člana 151. i člana 242. stav 3. ZKP FBiH produži mjeru pritvora prema osumnjičenom iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačke a), c) i d) ZKP FBiH, jer i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, odnosno produžen- navedeno je iz Tužilaštva ZDK.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo