Utorak, 23 travnja, 2024

Potvrđeno: Nema više ulazaka samo s ličnom kartom u Hrvatsku za građane BiH

Preporučeno

To je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana BiH s osobnom iskaznicom u Hrvatsku, rekao je ministar Ranko Ostojić

Ministri BiH i Hrvatske daju izjave novinarima (Foto: Anadolija)
Ministri BiH i Hrvatske daju izjave novinarima (Foto: Anadolija)

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić susreli su se danas u Dubrovniku gdje su razgovarali o odnosima BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), javlja dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Dubrovnika.

Nakon sastanka definitivno je potvrđeno da će građani BiH od 1. srpnja u tu zemlju moći ulaziti samo s biometrijskom putovnicom, a ne sa osobnom iskaznicom, kao do sada. Dakako, ukoliko drugačije ne odluče organi EU. Ovim su potvrđene ranije informacije agencije Anadolija da Hrvatska na mala vrata zavtara svoju granicu sa susjedima.

Ministar Ostojić je nakon sastanka kazao da Hrvatska nema ništa protiv toga da građani BiH nastave ulaziti u Hrvatsku samo s osobnom iskaznicom, ali ”da ograničenja postoje u arhivu EU”.

Upravo se čita:  Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

”Tamo je definirano da morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijsku putovnicu i da se mora udarati pečat. To znači da nije moguće to napraviti na osobnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana Bosne i Hercegovine s osobnom iskaznicom u Hrvatsku. Treba biti precizan i jasan, a to je da se ništa ne mijenja za sve one koji imaju urednu putovnicu na kojom će dobiti pečat”, izjavio je ministar Ostojić, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema riječima Ostojića postoji varijanta u kojoj bi građani BiH koristili osobnu iskaznicu uz eventualno karton, kao što sad državljani Hrvatske ulaze u Sloveniju.

”To znači da se na tom kartonu može udariti pečat i da temeljem tog pečata se može vidjeti kada ste ušli ili izašli iz zemlje. To, nažalost, ne prihvaća Evropska komisija (EK) ni Evropsko vijeće (EV) iz razloga što to nije prihvaćeno kao presedan. Jer je vrlo precizno navedeno AKI-em da to mora biti dokument, na kojem se može udariti pečat”, tvrdi Ostojić.

Upravo se čita:  "Rezolucija o Srebrenici može biti početak poništenja Daytona i ukidanja entiteta"

Pojasnio je kako ostaje mogućnost da Hrvatska svojom inicijativom zatraži od svih zemalja članica EU da podrže zahtjev da građani BiH nakon 1. srpnja 2013. godine mogu nastaviti ulaziti u Hrvatsku s osobnom iskaznicom.

”To podrazumijeva s naše strane zahtjev ne prema Vijeću, ne prema Evropskoj komisiji, već prema predsjedavajućem, a to je u ovom trenutku Republika Irska. Od njihove pozicije zavisi hoće li se eventualno taj zajednički napor uspjeti. Tu nema garancije. Situacija je takva da je AKI vrlo precizan. Sve članice trebaju konsenzusom da donesu takvu odluku i prihvatite tu inicijativu da bi se mogao nastaviti takav režim”, istakao je Ostojić, naveo je dopisnik agencije Anadolija.

Bosanskohercegovačka strana će dostaviti Hrvatskoj sve neophodne podatke koji su potrebni kako bi zahtjev koji Hrvatska strana bude podnijela nadležnim tijelima EU bio što efikasnije obrazložen.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a: Ko je kriv za krizu u BiH?

”Drago nam je znati da imamo punu podršku Hrvatske, ali je problem to što ona ne može sama donijeti tu odluku. Odluku treba verificirati svih 27 zemalja članica EU. Bh. diplomacija, zajedno sa Hrvatskom, mora uraditi veliki dio posla, da bi omogućili taj komoditet ljudima, prvenstveno onima koji žive neposredno uz granicu. Ono što je važno za sve građane i Hrvatske i Bosne i Hercegovine jeste da niti jednog trena nije upitan prelazak granice sa ispravom koja se zove biometrijska putovnica, što je jako bitno za hrvatsku turističku sezonu, a i za naše građane”, kazao je ministar Radončić dodajući kako na današnjem sastanku nije se razgovarali samo o graničnom prijelazu Neum, već o cijeloj granici s Republikom Hrvatskom, iako mnogo toga ovisi od zemalja EU, prenio je dopisnik AA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas