Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Potvrdio ministar Nenad Nešić: Karadžićevom advokatu i profesoru koji je branio zločine VRS-a ukinuta zabrana ulaska u BiH

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila Koviću da uđe u BiH na graničnom prijelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po sigurnost BiH”.

Profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić.

– Na osnovu procjena nadležnih službi, Koviću i Petronijeviću su ukinute zabrane ulaska u BiH – naglasio je Nešić za Srnu.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila  Koviću da uđe u BiH na graničnom prijelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po sigurnost BiH”. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Upravo se čita:  Srbija "preduhitrila" Bosnu i Hercegovinu, onemogućila suđenje optuženom za smrt 2.300 Bošnjaka

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Advokat Goran Petronijević, pisala je Istraga, je predsjednik Upravnog odbora Fonda Ruska humanitarna misija s kojim su vlasti Republike Srpske potpisale Memorandum o saradnji. Goran Petronijević je bio advokat Radovana Karadžića.

Upravo se čita:  Oglasila se Ajla Hadžismailović, žrtva bahatog vozača iz Sarajeva: 'Ćutim od 2012.'

Profesor Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju komandantu Vojske RS-a ratnom zločincu Ratku Mladiću.

On je 2015. godine kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile. Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija Ković je opravdao zločine srpskih snaga zločinima drugih zaraćenih strana. Sudije su ga zbog toga više puta upozorile.

Upravo se čita:  Objavljeni novi detalji: Evo čije je vozilo kojim je Armin Berberović usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić! Mercedes je registovan na njegovu djevojku!

Ković je kao historičar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom “Velika Srbija”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo