Četvrtak, 18 travnja, 2024

Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Preporučeno

Ministrica Pozder je najavila i aktivnosti u vezi sa pripremom aplikacije koja se odnosi na potencijalni upis Jajca na UNESCO-ov popis svjetske baštine - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je danas u Sarajevu sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom o saradnji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ureda UNESCO-a u BiH. Tokom sastanka dat je osvrt na više aktuelnih projekata koji se odnose na inicijative prema UNESCO-u.

Između ostalog, ministrica Pozder se informirala o statusu procesa upisa špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine. Ishod inicijative bi uskoro trebao biti poznat, a sagovornici su izrazili nadu da će odgovor biti pozitivan i da će Bosna i Hercegovina dobiti još jedno dobro na Listi svjetske baštine.

Upravo se čita:  Dodik najavio miting: Ne možemo živjeti s Bošnjacima koji nas non stop kleveću

– U narednom periodu Federalno ministarstvo okoliša i turizma će urgirati i tražiti ubrzanje procesa kompletiranja aplikacije za upis Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO-ovu listu prirodne baštine. S tim u vezi, navedena je konstantna podrška Ministarstva prema Nacionalnom parku Una, a u ovoj godini ona je dodatno uvećana i iznosi 750.000 KM.

Ministrica Pozder je najavila i aktivnosti u vezi sa pripremom aplikacije koja se odnosi na potencijalni upis Jajca na UNESCO-ov popis svjetske baštine – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Upravo se čita:  Dodik nakon ročišta opet negirao genocid u Srebrenici, pa poručio: BiH je kolonija u kojoj žele da se pitaju stranci

Tokom susreta bilo je riječi i o drugim projektima, poput rada na Planu upravljanja turizmom za Grad Mostar koji je proistekao iz uspješnog projekta uvođenja vinjeta za autobuse koji dovoze turiste u grad, kao i uvođenja “Mostar passa”, te i o podršci za Sarajevo Film Festival putem projekta “Sarajevo Grad filma”.

Sagovornici su se složili da je neophodno dodatno intenzivirati saradnju kroz redovne konsultacije i sastanke, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Otac maloljetnika koji je ustrijeljen u Starom Gradu nudi 10 hiljada eura za informacije o napadaču

Hilmija Garibović, čiji je maloljetni sin prije mjesec dana bio meta pucnjave u Starom Gradu, danas je ponudio nagradu...

Još vijesti za vas