Srijeda, 17 srpnja, 2024

Poznate su cijene ljetovanja u Hrvatskoj, mnogi građani BiH ga neće moći priuštiti

Autor:Forbes

Preporučeno

Da bi tročlana porodica u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, moraće, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 eura ili skoro 2.000 KM u julu mjesecu.

Počinju pripreme za ljetovanje ove godine. Mnoge porodice u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane kako bi sebi priuštili ljetni odmor. Nezaobilazna lokacija je Jadranska obala u Hrvatskoj.

Godinama unazad se priča o visokim cijenama na hrvatskoj obali, što je mnoge Bosance i Hercegovce odvratilo od susjeda, te su počeli tražiti alternativu za ljetni godišnji odmor.

Porodica Marinović iz Makarske godinama izdaje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.

Preskupo za Bosance i Hercegovce

“Nekada ih je tokom ljeta bilo na hiljade. To su super gosti. Zarađivali smo novce. A danas, danas ih nema ne približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Italijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne.”

Upravo se čita:  Sladić upozorava: "Ljudi čuvajmo se svi"

Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj porodici će trebati minimum 2.000 KM. Ako je prosječna neto plaća u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH 1.338 KM, a potrošačka korpa za mjesec januar 2024. iznosila 2.895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna. Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH.

Upravo se čita:  Bolna strana zamalo tragične priče iz Sarajeva: Samohrana majka ostavila djecu od 2 i 4 godine u stanu na šestom spratu i otišla da zaradi

Da bi tročlana porodica u BiH provela sedam dana u apartmanima u Makarskoj, moraće, samo za noćenje, bez hrane, platiti u prosjeku oko 1.000 eura ili skoro 2.000 KM u julu mjesecu. Ako uz to dodamo hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik porodice koja prima prosječnu plaću u BiH.

Kao primjer navodimo: Da bi pojeli dvije pice, Margarite, popili espreso kafu i pojeli tanjir tjestenine, olakšat će vaš novčanik za 50 eura. Govorimo za cijene u Makarskoj.

Upravo se čita:  Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Alternativa? BiH ima more, planine, rijeke… Cijene? Prihvatljive!

Za isti vremenski period u julu mjesecu, ako se odlučite za jedini bh. grad na moru, Neum, platit će te oko 560 eura, ili 1.110 KM, što je duplo jeftinije. Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting ture i izletišta i planinarnje gdje možete provesti sjajan odmor sa porodicom piše Forbes.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas