Srijeda, 28 veljače, 2024

Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

Preporučeno

Uprkos odluci Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Hrvatskoj o povlačenju serija Ibuprofen Mibe 400 mg, trenutno nema konkretnih informacija iz Bosne i Hercegovine.

Kompanija Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete (ibuprofen), u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 lijeka iz administrativnih razloga.

Serije navedenog lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom drugog Zakona o lijekovima. Prema zakonu, serija lijeka može biti u prometu najduže 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Upravo se čita:  Tragedija - novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: "Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana"

Informacije za pacijente:

Povlačenje serija lijeka ne odnosi se na kvalitet, sigurnost i djelotvornost lijeka, pa pacijenti mogu nastaviti primjenjivati lijek do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Na tržištu Republike Hrvatske dostupni su drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, farmaceutskim oblikom i jačinom drugih proizvođača, stoga povlačenje serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Zdravstveni radnici su obvezni prijaviti svaku nuspojavu ili neispravnost u kakvoći lijeka HALMED-u. Pacijenti koji primijete nuspojavu trebaju se posavjetovati sa svojim doktorom, piše Dnevnik.

Uprkos odluci Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Hrvatskoj o povlačenju serija Ibuprofen Mibe 400 mg, trenutno nema konkretnih informacija iz Bosne i Hercegovine.

Građani su ostali u neizvjesnosti jer Agencija za lijekove i medicinska sredstva u BiH još uvijek nije izdala službeno saopćenje o ovom potezu.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas