Utorak, 25 lipnja, 2024

Poznato odakle su pljačkaši koji su ukrali dva miliona KM u Banjoj Luci: “Tražimo ih desetoricu”

Preporučeno

Policijski službenici su pronašli vozila kojima su se kretali izvršioci prilikom pripreme, izvršenja krivičnog djela i udaljavanja.

Načelnik PU Banja Luka Đurica Vukelić istakao je da je preduzeto niz mjera i radnji na rasvjetljavanju teške krađe nad vlasnicom mjenjačnice u Banjoj Luci, kada je otuđeno dva miliona KM.

– U okviru akcije kodnog naziva ‘X’ slobode je lišeno jedno lice i sprovedeno u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, dok se za 10 izvršilaca, takođe državljana Gruzije, intenzivno traga – saopćeno je danas na pres-konferenciji Policijske uprave Banja Luka, javlja BN.

Policijski službenici su pronašli vozila kojima su se kretali izvršioci prilikom pripreme, izvršenja krivičnog djela i udaljavanja.

– Vozila su se nakon pljačke kretala u pravcu grada Doboj. Lice koje je predato u nadležnost OJT je državljanin Gruzije. Državljani Gruzije su već duži vremeniski period prisutna na teritoriji BiH. Imamo saznanja da su ta lica sa tom namjerom i došla u BiH i mete su im bila lica koja imaju mjenjačnice – izjavio je Vukelić.

Upravo se čita:  Proveli studiju i zaključili: "Neradna nedjelja u BiH nije u interesu radnika"

Oni su, kako kaže, imali podjelu posla, pojedinci su imali zadatak da dovezu vozila u grad, u Banja Luku su dovezena tri vozila, nakon toga su se avionom ili nekim drugim prevoznim sredstvom vraćali se u svoju zemlju, dok su druga lica imali zadatak da identifikuju žrtve i da ih prate i saznaju njihove životne navike i u skladu s tim planirali su izvršenja ovih krivičnih djela.

Upravo se čita:  Radnica iz BiH kojoj je šefica poklonila crveni Mercedes još u šoku: Čula je kako želim dići kredit da bih ga kupila

– Pored toga imaju i pojedinci zaduženu za izvršenje djela, za sada bez upotrebe oružja. Imamo saznanja da su izvršili par krivičnih djela na teritoriji Federacije BiH.

Znaju ko su, ali novac nisu našli

Nakon izvršenja djela u Banja Luci koristili su jedno vozilo i odvezli se par ulica dalje, a onda su sjeli u drugo vozilo, i nakon nekog vremena u treće gdje se kreću u pravcu grada Doboj, a nakon toga taksijem su se odvezli do Sarajeva, tamo su imali i stan iznajmljen, da bi stvorili uslove da se mogu vratiti u svoju zemlju – naveo je načelnik PU Banja Luka.

– Policijski službenici su ušli u stan ali nisu našli ni novac ni izvršioce. Izvršioci su identifikovani, ali nismo uspjeli pronaći novac – kazao je Vukelić.

Upravo se čita:  Avion P-68C ponovo izvodio neobične letove iznad BiH

Kako kaže, situacija se mijenjala iz trenutka u trenutak i nismo se oglasavali da ne bi ugrozili akciju.

– Za sad po našim informacijama izvršioci se nalaze i dalje u BiH. Imamo i njihove fotografije i apelujem na građane da, ukoliko imaju bilo kakva saznanja, da jeve policiji. Apeluje se na sve koji izdaju stan na dan da posebno obrate pažnju na državljane Gruzije i da obavijeste policiju. Lice koje je lišeno slobode, uhapšeno je na aerodromu u Sarajevu – saopćeno je na pres-konferenciji Policijske uprave Banja Luka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas