Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Poznato za koliko će biti uvećane penzije u BiH i njihovi novi iznosi: Isplata počinje u maju

Preporučeno

U RS-u će biti uvećane za 9,2 posto, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u ovom mjesecu isplatiti dvije penzije penzionerima.

Penzije u FBiH 15. aprila trebalo bi da budu povećane za 1,55 posto. Ovaj postotak je izveden prema prvim podacima rasta bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena u prošloj godini, tačnije podacima iz četvrtog kvartala prošle godine.

Penzioneri u FBiH su tražili aprilsko povećanje za pet posto, u suprotnom su najavili kako nisu isključeni masovni protesti.

Upravo se čita:  Meteorolozi za danas objavili upozorenje: Evo kakvo će nam vrijeme biti do subote

Sa povećanjem od 1,55 posto najniža penzija koja je sada 565,18 KM bit će u maju 573 KM. Zagarantovana penzija koja sada iznosi 674,52 KM bit će povećana za 10,47 KM, pa će iznositi 684 KM…

Razlika povećanih 1,55 posto bit će isplaćena od januara. To znači da ako neko ima najnižu penziju, dobit će u maju razliku 8,75 KM za januar, februar i mart, te povećanje aprilske za 1,55 posto, piše Faktor.

Upravo se čita:  Svako registrirano vozilo ima pravo na dva besplatna popravka kvara i jedan prijevoz do servisa

Dodikovo obećanje

U RS-u će biti uvećane za 9,2 posto, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će u ovom mjesecu isplatiti dvije penzije penzionerima.

Sa usvajanjem Budžeta Federacije BiH premijeru FBiH povećana je plaća za blizu 400 KM, ministrima za po 360 KM, federalnim zastupnicima i delegatima za oko 300 KM. Administracija u federalnim institucijama je krajem prošle godine dobila pomoć zbog inflacije od po 1.260 KM.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas