Srijeda, 17 srpnja, 2024

Pravosuđe na popravnom u slučaju automafije

Preporučeno

Federalna policija je 18. aprila uhapsila vlasnika autootpada iz Gruda Matu Šimića i njegovog brata Blagu jer su, navodno, planirali ubiti Zorana Galića, komesara Policije Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Mate Šimić 18. aprila na saslušanju u Sarajevu (Foto: CIN)
Mate Šimić 18. aprila na saslušanju u Sarajevu (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Šimići su, također, osumnjičeni i za organiziranje lanca trgovine droge skunk iz Bosne i Hercegovine (BiH) u Hrvatsku te za, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, druga teška krivična djela.

Informacija o pripremi ubistva policijskog komesara je ponovo oživjela istragu protiv četrdesetsedmogodišnjeg (47) Šimića, koja je tri mjeseca tapkala u mjestu.

Naime, braća iz Gruda i osam njihovih saradnika uhapšeni su 17. decembra prošle godine u velikoj policijskoj operaciji protiv automafije u zapadnoj Hercegovini. Međutim, dan kasnije svi osumnjičeni su pušteni iz pritvora.

Državni tužilac Saša Sarajlić donio je odluku o oslobađanju, uprkos upozorenjima policije da Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke, uklanjati dokaze i time ugroziti istragu.

Zbog toga je Federalna uprava policije (FUP) uputila žalbu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH protiv tužioca Sarajlića.

U žalbi stoji da tužilac nije saslušao osumnjičene, iako je prema Zakonu o krivičnom postupku BiH imao obavezu da to učini u roku od 24 sata.

“Njihovo puštanje je izazvalo uznemirenje i opću nesigurnost javnosti na području Zapadnohercegovačkog kantona”, rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a, dodajući da je ovakvom odlukom tužilac nanio nepopravljivu štetu slučaju Meteor.

On je u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objasnio da su Šimići povratnici u organizovanom kriminalu, osobe sklone upotrebi vatrenog oružja, podmetanju požara te da su poznati i po zastrašivanju svjedoka, napadima na policijske službenike i sudije.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Prijava protiv tužioca Sarajlića

Tokom akcije u decembru, kojoj je prisustvovao i tužilac Sarajlić, policija je pretresla Šimićev otpad, njegovo imanje u naselju Borjani kod Gruda i druge lokacije. Pronađeno je: 29 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, tri motocikla, bjanko dokumenti za vozila te 12 kilograma droge, eksploziva i drugog oružja.

Nakon što su Šimić i njegova grupa predati Tužilaštvu BiH Sarajlić je pozvao inspektore koji su radili na ovom slučaju da mu pomognu ispitati osumnjičene.

No, kada su inspektori došli u prostorije Tužilaštva BiH, Sarajlić im je saopštio da neće biti saslušanja niti će zatražiti određivanje pritvora, navedeno je u dokumentaciji do koje je došao CIN.

Istražitelji FUP-a su bili iznenađeni ovakvom odlukom te su tražili da tužilac predloži pritvor od 30 dana jer, kako su objasnili, Šimić sa slobode može utjecati na svjedoke i ugroziti istragu. Ipak, Sarajlić nije promijenio mišljenje.

Tada su još uvijek trajali pretresi objekata, a pojedini članovi Šimićeve grupe su bili spremni na saradnju sa Tužilaštvom BiH. Do tog trenutka znatan broj svjedoka nije bio saslušan u policiji.

U dokumentaciji koja je upućena VSTV-u je navedeno da im je, prema svjedočenju inspektora, tužilac Sarajlić objasnio da je odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu donio nakon usmene konsultacije sa Nenadom Šaledom, sudijom za prethodni postupak Suda BiH.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

CIN-u su iz Suda BiH odgovorili da u akciji Meteor nije bilo “nikakvog usmenog kontakta postupajućeg tužioca i sudije” te da Sud nije primio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Iz Ureda disciplinskog tužioca u VSTV-u je potvrđeno za CIN da postoji pritužba na Sarajlićev rad, ali nisu željeli otkriti o čemu se tačno radi.

Zeder pronađen u Šimićevom autootpadu 2007. godine
Zeder pronađen u Šimićevom autootpadu 2007. godine

Sarajlić nije odgovarao na pozive novinara CIN-a, a njegova sekretarica je objasnila da tužilac ne može govoriti dok traje istraga.

Prijetnje komesaru ponovo otvaraju slučaj

Komesar Galić je novinaru CIN-a kazao da su ga 15. marta pozvali iz Federalne policije i Obavještajno-sigurnosne agencije i rekli da imaju pouzdane informacije o tome da Mate Šimić namjerava da ga likvidira. Galić je i ranije prijavljivao Šimića zbog prijetnji, ali je Kantonalno tužilaštvo ZHK-a odbacilo prijavu zbog nedostatka dokaza.

Policijske agencije u BiH i Hrvatskoj su godinama istraživale Šimiće zbog krađe auta, trgovine drogom, napada na svjedoke i policiju. Braća Šimić su privođeni i 2007. i 2012. godine. Samo je Mati suđeno, ali ga je Kantonalni sud u Širokom Brijegu prošle godine oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Galić je rekao da su pripadnici policijskih agencija koje učestvuju u ovoj istrazi tražili od Tužilaštva BiH da promijeni tužioca u slučaju Meteor.

Nakon što je krajem prošle sedmice tužiocu Dubravku Čampari ustupljen dio predmeta, braća Šimići su ponovo uhapšeni.

U akciji protiv automafije koju je 2007. godine FUP vodio u saradnji sa Policijom Republike Srpske i Policijom ZHK-a meta su, također, bili Mate i Blago Šimić te grupa ljudi koja je povezana s njima.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

zoran-galic

Policija je i tada na autootpadu Mate Šimića i drugim objektima koje su koristili on i njegovi saradnici pronašla 83 vozila – čitavih ili u dijelovima. Vještačenjem je utvrđeno da su ukradena na području BiH, Hrvatske i zemalja Evropske unije. Dio vozila vraćen je vlasnicima, a ostatak se i danas nalazi pod kontrolom Federalne policije.

Osim vozila pronađeni su i različiti dokumenti za identifikaciju vozila, bjanko vlasnički kartoni i drugi dokazi koji su policiju upućivali na to da se Šimić bavio krađom i prodajom ukradenih vozila.

Šimić je tada uspio pobjeći policiji.

Prema izjavi jednog od učesnika ove akcije, Matin krevet je još bio topao kada je policija ušla u njegovu kuću.

Ko su Šimići?

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, protiv Mate Šimića su od 1991. godine podnesene 24 krivične prijave.

Osuđivan je devet puta u BiH i Republici Hrvatskoj, dok je Blago osuđivan osam puta. U zatvoru nisu proveli duže od nekoliko mjeseci.

Prema podacima iz prijava, Mate Šimić je najmanje 10 puta napao policajce.

Komesar Galić kaže da je i on sam bio česta meta napada Šimićeve grupe. Kazao je i da mu je Mate prijetio preko telefona.

“Čovjek mi je prijetio, osobno Mate Šimić, da će mi skinuti glavu”.

Međutim, kada je taj slučaj prijavio Tužilaštvu ZHK-a, dobio je odgovor:

“Tu nema elemenata prijetnje – njegova priča protiv moje priče”.

(CIN)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas