Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Pred penziju: Građanin BiH za stan mora raditi 44 godine!

Preporučeno

Koliko trebamo raditi za stan, kako ga kupiti, te koliko godina štedjeti…, pitanja su koja postavljaju svi građani BiH koji nisu riješili stambeno pitanje, posebno mladi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne nalazeći kupce, cijene nekretnina u BiH, tokom proteklih godina, su konstantno padale. Slična je situacija i u regiji, stanovi niču, a kupaca je sve manje. Kako tvrde trgovci nekretnina, cijene stanova su dostigle granicu ispod koje više nema prostora za smanjenje, a njihove marže su toliko male da cijene mogu samo prema gore.

Uprkos tvrdnjama kako stanovi nikada nisu bili jeftiniji, neumoljiva statistika pokazuje da radnik sa prosječnom plaćom nema prilike za vrijeme svog životnog vijeka zaraditi novac za pristojan stan. Uzimajući statističke podatke o prosječnim primanjima, te cijenama stanova u gradovima bivše nam zajedničke države, pokušali smo saznati, koliko godina treba raditi za pristojan stan, kako u BiH tako i komšiluku, te napravili poređenje. Naravno, malo je onih koji imaju gotovinu te smo računali da se novac mora podići u banci, a banka zaračunava kamate, i to ne baš male. Kalkulisali smo o stanu veličine 60 kvadratnih metara. Cijene nekretnina u Sarajevu kreću se od 650 do 1500 eura po kvadratu, zavisno od lokacije. U Sarajevu, glavnom gradu BiH 60 kvadrata stana stoji 78.000 eura. No tu je i kamata od 9,9 posto, najviša u poređenju sa ostalim republikama bivše Jugoslavije. Rata kredita na rok otplate od 25 godina je 703 eura. Stan zajedno s kamatama, dakle, košta 210.900 eura. Znači, Sarajlija s prosječnom plaćom od 400 eura plaćat će ga 43 godine i 9 mjeseci. Ako ima sreću i zaposli se, novac za stan zaradit će jednu godinu i tri mjeseca prije odlaska u penziju.

Ako mislite da najteže dolazimo do stana, varate se. U Beogradu bi takav stan koštao nevjerovatnih 222.284 eura! Razlog je visoka kamata, i to 8,30 posto i prosječna cijena stana od 1600 eura po kvadratnom metru. Beograđanin ima prosječnu plaću od 353 eura, a rata bi mu iznosila dvostruko više, 741 euro. Dakle, za stan od 60 kvadrata, prosječan stanovnik Beograda morao bi cijelu svoju plaću izdvajati svaki mjesec iduće 52 godine! Kako se i očekivalo, najbrže će stan otplatiti državljanin Slovenije. U Ljubljani je prosječna cijena kvadrata stana 2000 eura, što znači da će za svojih 60 kvadrata, ako plaća u kešu, morati izdvojiti 120.000 eura. Uz daleko povoljniju kamatu od 4,28%, rata kredita od 25 godina iznosit će 645,39 eura. Zajedno s kamatama, dakle, stan u Ljubljani stoji 193.889 e. Uz prosječnu plaću od 970 eura, za taj će stan raditi Slovenac 16 godina i 6 mjeseci.

U borbi za krov nad glavom, zaboravlja se da od te plaće treba i živjeti.
(Vecernji)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas