Srijeda, 17 travnja, 2024

Predložen pritvor za osumnjičene za lažiranje fakultetskih diploma u BiH

Preporučeno

Tužitelji tvrde da su prikupili podatke da je pod nadzorom generalne menadžerice ove visokoškolske ustanove Edine Brutus vršeno retroaktivno upisivanje podataka studenata u matične knjige i izdavanje uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja.

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine predložio je jednomjesečni pritvor za šest osoba osumnjičenih za lažiranje i izdavanje fakultetskih diploma na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 19. marta.

Među osumnjičenima su Edina Brutus, Damir Žuga, Elma Brutus, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović.

Njih su na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica dan ranije uhapsili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo ih tereti da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu za sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

Upravo se čita:  Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

“Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili zainteresovane za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužitelji tvrde da su prikupili podatke da je pod nadzorom generalne menadžerice ove visokoškolske ustanove Edine Brutus vršeno retroaktivno upisivanje podataka studenata u matične knjige i izdavanje uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja.

Upravo se čita:  Uočena velika policijska kolona na autoputu kod Sarajeva, poznato je kuda su se uputili

Za te usluge su, kako tvrde, u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Tokom akcije je, kako kažu u tužilaštvu, zaplijenjena značajna količina novca, dokumentacija, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Upravo se čita:  Raskrinkani prevaranti u BiH: Lažnim rezultatima sportskih utakmica "zaradili" više od 166.000 KM

Za pet osumnjičenih blokirani su računi u iznosu većem od 350.000 maraka (oko 175.000 eura).

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, te se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas