Srijeda, 17 travnja, 2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podržao odluku visokog predstavnika u BiH o tehničkim izmjenama Izbornog zakona

Preporučeno

- Tehničke izmjene su bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu. Stoga izražavam žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti - Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Dr. Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. A slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje.

Odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kristijan Šmit, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u Bosni i Hercegovini kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva, dodao je dr. Bećirović.

Upravo se čita:  Vučićevi emisari "pobjegli" od Komšića i Bećirovića: Jedan od njih provocirao sa tri prsta Ivicu Puljića. Pogledajte njegovu reakciju

Izborni integritet je ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i ima veliki značaj za stabilnost, transparentnost i legitimnost izbora. Izbornim integritetom se osigurava legitimitet izabranih zvaničnika. Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova.

Tehničke izmjene su bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu. Stoga izražavam žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti – Parlamentarne skupštine BiH.

Upravo se čita:  Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

U svakom slučaju, tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Izmjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokratije u Bosni i Hercegovini i osiguravaju da izborni rezultati odražavaju volju građana.

Građani Bosne i Hercegovine, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Izborna pravila u Bosni i Hercegovini ne smiju odstupati od onih koji su na snazi u savremenim demokratskim državama, zaključio je dr. Bećirović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas