Srijeda, 19 lipnja, 2024

Predsjednica Evropske komisije dolazi u BiH: Otvara li naša zemlja pregovore o pristupanju EU?

Autor:Fena

Preporučeno

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, 1. novembra, dolazi u Bosnu i Hercegovinu kada će se u Sarajevu susresti s članovima Predsjedništva BiH, nakon čega i s predsjednicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Riječ je o njenoj trećoj posjeti našoj zemlji u tri godine, što pokazuje posvećenost Evropske unije za napredak BiH na evropskom putu.

Predsjednica Evropske komisije u Bosnu i Hercegovinu stiže uoči Izvještaja o napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu koji će biti objavljen 8. novembra.

Ona bi, prema najavama, tokom posjete trebala iznijeti podatke o pretpristupnoj pomoći i finansijskim detaljima koji će biti predstavljeni kao dio projekta kojem će BiH moći pristupiti.

BiH na evropskom putu

Bosna i Hercegovina je od Evropske komisije još 2019. godine dobila popis od 14 prioritetnih zadataka koje naša zemlja treba ispuniti kako bi dobila kandidacijski status, odnosno kako bi otvorila pregovore.

Upravo se čita:  Sud BiH više nema novca za advokate po službenoj dužnosti: Entitetske advokatske komore ogorčene

BiH je proteklih mjeseci usvojila pet zakona s popisa od 14 prioriteta, ali politički predstavnici uglavnom su optimistični da će naša država ipak dobiti datum za početak pregovora kao dio šireg narativa EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. Za otvaranje pregovora s BiH zalaže se veći broj članica EU-a, uključujući Hrvatsku, no tome se za sada se protive Njemačka i Nizozemska.

Vladajuća koalicija na državnom nivou u četvrtak je održala novi krug razgovora kako bi osigurala usvajanje još najmanje dva ili tri zakona u Parlamentu BiH do kraja mjeseca, a uoči dolaska predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Međutim, nisu se mogli dogovoriti o tome gdje će biti sjedište apelacionog odjela Suda BiH. Ključni problem bio je hoće li sjedište apelacionog odjela državnog suda biti u Banjoj Luci, kako to traže vlasti RS-a, ili u Istočnom Sarajevu, na čemu insistiraju iz Federacije BiH argumentirajući to blizinom sjedišta Suda i Tužilaštva BiH, kao i državnog zatvora u kojeg se smještaju pritvorenici.

Upravo se čita:  Potrošačka korpa u maju 2.950 KM, prosječna plata 1.335 KM

Delegacija EU u BiH istaknula je kako je razočaravajuće da se nije mogao postići kompromis o tom pitanju, podsjećajući da je Evropska komisija kao jedan od ključnih prioriteta za BiH definirala poboljšanje funkcioniranja pravosuđa.

Zbog spora oko ovog pitanja, ministri iz RS-a u Vijeću ministara BiH u četvrtak su na tom tijelu blokirali raspravu i o svim drugim zakonima pa parlamentu za sada neće biti upućen nikakav novi prijedlog na usvajanje.

Unatoč zastojima na državnom nivou, kao i zakonima koji su ranije usvojeni u Republici Srpskoj, a koji su u suprotnosti s legislativom EU-a, o datumu za početak pregovora govori se sve intenzivnije, dok je i dalje upitno kako riješiti brojne političke nesuglasice u našoj zemlji.

Upravo se čita:  Počinje sezona kupanja: Cijene dnevnih ulaznica i do 20 KM

Posjeta državama zapadnog Balkana

Inače, posjeta zapadnom Balkanu predsjednica Evropske komisije počinje danas u Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati s predsjednikom Stevom Pendarovskim.

U ponedjeljak ujutro razgovarat će i s premijerom Dimitrom Kovačevskim, dok će se u Prištini sastati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i premijerom Albinom Kurtijem.

U utorak ujutro boravit će u Podgorici gdje će se sastati s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, dok će u poslijepodnevnim satima otputovati u Beograd.

U Beogradu će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s premijerkom Anom Brnabić, nakon čega dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć...

Još vijesti za vas