Utorak, 5 prosinca, 2023

Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio je zahvalnost na punoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Preporučeno

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske u BiH Fransoom Delmasom (François Delmas) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Dr. Bećirović poželio je srdačnu dobrodošlicu ambasadoru Delmasu i poželio mu uspješnu diplomatsku misiju u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da nekoliko mjeseci traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se ne smije dozvoliti da separatistički političari urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekuje da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Upravo se čita:  Nešić negirao Dan državnosti BiH, pa isprozivao Trojku: Kako bi bilo da mi šetamo Sarajevom 9. januara?

Ambasador Republike Francuske u BiH Fransoa Delmas je istakao da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također, on je rekao da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini u svim oblastima, a posebno kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije i da na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Upravo se čita:  Cvijanović: Tražit ću na Predsjedništvu informaciju o Helezovim navodima, a u narednom periodu i o radikalnim islamskim pojavama

Tokom razgovora dr. Bećirović je izrazio je zahvalnost na punoj podršci Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Sagovornici su konstatirali da su dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske vrlo dobra osnova za jačanje ekonomskih odnosa, koji nisu u srazmjeri niti sa snagom francuske privrede i njenih poduzeća niti sa privrednim potencijalima i resursima Bosne i Hercegovine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo