Nedjelja, 25 veljače, 2024

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na regionalnom sastanku u Zagrebu

Preporučeno

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zajedno sa predstavnicima Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske i Agencijom za upravljanje oduzetom imovinom Republike Sjeverne Makedonije prisustvuju Regionalnom sastanku, koji se održava 30. novembra i 01. decembra u Zagrebu.

Domaćin sastanka je Sektor za imovinu oduzetu u kaznenim postupcima, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, a isti se održava u cilju razmjene iskustava i praksi u mehanizmima upravljanja oduzetom imovinom, kao i razvoja međunarodne saradnje članica Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN), te upoznavanja sa ciljem efikasnijeg i efektivnijeg djelovanja zemalja regiona u postupcima oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Upravo se čita:  Dopune Zakona o radu: Moguć angažman studenata za rad na određeno

Predstavnici Agencije su imali priliku da se upoznaju sa ulogom i organizacijom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u okviru kojeg se nalazi Sektor za oduzetu imovinu u kaznenom postupku, o upravljanju privremeno i trajno oduzetom imovinom (zakonodavni okvir, primjeri iz prakse i prikaz aplikacije za evidenciju oduzete imovine, prekogranično oduzimanje imovine), ponovnom društvenom upotrebom oduzete imovine (lokalno zakonodavstvo, perspektive, izazovi), čuvanjem oduzete imovine, te procjenom njene tržišne vrijednosti i vođenjem registra za svu oduzetu imovinu. Takođe je upriličen posjet i obilazak oduzete imovine.

Upravo se čita:  Zbog oštećenja ploče ratnom zločincu Ratku Mladiću dvojica Sarajlija moraju platiti 6.000 KM

Gosp. Emir Bašić, v. d. direktor Agencije je upoznao učesnike sastanka sa nadležnostima i djelokrugom rada, te iskustvima u radu Agencije. Poseban akcenat je stavljen na aktivnosti koje Agencija poduzima u postupcima upravljanja privrednim društvima, gdje je predstavio najefikasniji način očuvanja vrijednosti oduzete imovine i učinkovito postupanje sa trajno oduzetom imovinom.

Razmjena iskustava, te međunarodna saradnja koju Agencija ostvaruje, predstavljaju izuzetan doprinos jačanju kapaciteta tijela koja upravljaju sa nezakonito stečenom imovinom u regionu, te ćemo u narednom periodu istu intezivirati u saradnji sa našim međunarodnim partnerima, kazao je Bašić.

Upravo se čita:  Službenica Raiffeisen banke neovlašteno prisvojila više od 260.000 KM klijenata banke

Inače, posjetu je podržao GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz Regionalni projekat koji se odnosi na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma čiji su glavni ciljevi prevencija, financijske istrage i zapljena imovine, odnosno Globalni program borbe protiv nezakonitih financijskih tokova (GP IFF).

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas