Subota, 20 travnja, 2024

Predstavnici ‘osmorke’ žestoko kritizirali Schmidta: “I mi bismo voljeli imati sistem kao Njemačka”

Preporučeno

Novi krug konsultacija s pravnim timom visokog predstavnika Christiana Schmidta predstavnici stranaka “Osmorke” najavili su za ovu sedmicu.

Jednokratnim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta protivimo se i nećemo to podržati, zaključak je sastanka koji su predstavnici Stranke za BiH i NES-a održali s preostalim članovima takozvane “Osmorke”, koji je održan u zgradi federalnog Parlamenta.

Poručili su da očekuju sjednicu Ustavne komisije, koja bi mogla ponuditi rješenje za formiranje Vlade Federacije BiH.

Prvi je na konferenciji govorio Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Federalnom parlamentu, koji je istaknuo kako su njegova stranka i NES predložili zaključak u vezi rada Ustavne komisije – taj zaključak je prošao na sjednici Parlamenta i imali smo rok od 15 dana da ustavna komisija zasjeda oko navedenog: “Još nisu zasjedali, mi smo poslali urgenciju. Rok još nije istekao. Dobra stvar je da je predsjedavajući te komisije zatražio od članova da dostave određena ustavna rješenja – što znači da je ta komisija krenula sa svojim radom.”

Kazao je da su SBiH i NES zakazale niz sastanaka s predstavnicima “Osmorke” (održan danas), s predstavnicima trenutne opozicije SDA-DF (zakazan za sutra, 19. aprila), s predstavnicima HDZ (zakazan za čevrtak, 20. aprila), te sa predstavnicima HDZ 1990. Također, novi krug konsultacija s pravnim timom visokog predstavnika Christiana Schmidta predstavnici stranaka “Osmorke” najavili su za ovu sedmicu.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

“Ovo je prvi sastanak koji smo održali, i to s našim prijateljima, saradnicima, gdje smo razgovarali o ustavnim promjenama i o potrebi da navedena komisija zasjeda čim prije i da se što prije krene u proces izmjene Ustava. Smatramo, svi dijelimo mišljenje, da izmjene Ustava započnu u što skorije vrijeme te vršimo pritisak na komisiju da zasjeda”, poručio je.

Potom se obratio Damir Mašić (SDP) koji je rekao da su, bez ikakve dileme, podržali gore spomenuti zaključak SBiH i NES-a, te najavio da će, kao stranka, aktivno participirati u procesu izmjene Ustava FBiH, i kao članovi komisije i politički.

“Izmjene Ustava, bilo kojeg, pa i Federalnog, su krupna stvar. Da bi došlo do tih izmjena potrebna je saglasnost mnogih političkih strana, procedure su komplicirane. Nažalost, taj proces će trajati. Mi imamo dobru volju, vrijeme će pokazati da li je imaju i drugi”, izjavio je, podsjetivši javnost kako je SDP još 2009. predložio potpuno novi Ustav RBiH koji predviđa ukidanje i entiteta i kantona: “Predložili smo vraćanje na republiku i uvođenje sistema 1 čovjek – 1 glas. To je idealno, ono što bi htjeli kao buduća moderna, evropska država. Nažalost, realnost je potpuno drugačija.”

“Između srednjeg vijeka i budućnosti 21. stoljeća, mi biramo put koji vodi ka 21. stoljeću. I zato smo i ljuti i kivni na visokog predstavnika koji je u izbornoj noći nepotrebno izvršio izmjene i u potpunosti zakomplicirao politički život u BiH. Da nije to uradio mi bi vladu imali formiranu prije dva mjeseca. Sad gledate posljedicu loših djelovanja visokog predstavnika. Što se nas lično tiče, najpoštenije bi bilo da ukine onaj politički segment u Ustavu u koji je zadirao – povećanje broja delegat i sl. – i sve bi bilo u potpunosti deblokirano”, naglasio je Damir Mašić.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

Podvukao je da SDP nije za privremena rješenja, “a, s obzirom na dosadašnje nepredvidivosti Schmidta – trenutno ne postoji osoba koja može predvidjeti šta on može sljedeće učiniti – ne znamo šta će se dalje dešavati”.

“U 20 i kusur godina nismo došli u priliku da mijenjamo Ustav. Ova inicijativa je plemenita, jer želi da potakne, a kako će završiti – mogu samo reći u ime SDP-a da ćemo biti aktivni po pitanju toga da dobijemo moderna, evropska, a ne srednjovjekovna rješenja. Ponavljam da smo protiv kratkoročnih rješenja, onih koja vrše daljnu etno-nacionalnu podjelu i onaj nemušti pokušaj SDA da revitalizira SDP deklaraciju… nadamo se da visoki predstavnik neće ići u pravcu u kojem je išao u izbornoj noći te da će korigovati ono što je objektivno on upropastio – a to je šansa da ovaj entitet u rekordno kratkom roku dobijem vladu”, zaključio je on.

Upravo se čita:  Bećirović: Bosna i Hercegovina je nepokoriva i junačka država!

Komentirajući izjavu Čovića “da neće biti ustupaka Osmorki”, Mašić je prvo kazao kako nije pročitao, pa ne zna da li je to šef HDZ-a zaista rekao, ali “ako jeste, onda Čović ne može dati nikakav ustupak ako buduće rješenje nije stvar političkog dogovora, nego volje šta će uraditi jedan čovjek – a to je visoki predstavnik”.

“Voljeli bismo i mi da imamo sistem, dobar, kao što to ima Njemačka, gdje svaki čovjek jednako vrijedi, bez obzira na to kako se zove i kojem se bogu moli”, stav je Damira Mašića.

Obratili su se i Irfan Durić (NES) te Adnan Delić (Narod i pravda), te je predstavnik SBiH-a kazao kako su do sada dokazali da čvrsto stoje u većini Osmorke i uz potpisani sporazum.

“Od nametanja, 2. oktobra, mi smo istakli da takva rješenja nisu dobra za građane Federacije. I današnji razgovor je bio u tom pravcu da nametnemo proces – da se u roku od 15 dana pokrene ustavno-pravna komisija i koja će vjerovatno početi aktivno raditi”, govorio je Durić, dok je njegov kolega iz NiP-a izjavio kako podržavaju sve inicijative i zaključke koje su za građansko opredjeljenje, u FBiH i u državi, te da su stava da visoki predstavnik treba nametati odluke koje će ići u korist toga.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas