Srijeda, 24 srpnja, 2024

Predstavnički dom prihvatio prijedlog Stranke za BiH u slučaju Budimir

Preporučeno

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je na vanrednoj sjednici prihvatio zaključak koji je predložio Klub Stranke za BiH u ovom Domu da se osnuje komisija kao povremeno radno tijelo koje će imati zadatak da istraži sve relevantne okolnosti koje ukazuju da predsjednik FBiH Živko Budimir, koji je trenutno u pritvoru, nije dostojan da obavlja dužnost na koju je imenovan

Upravo se čita:  Hadžikadić uputio jasnu poruku Dodiku: Bosna i Hercegovina je vječna kategorija

privodjenje-budimirUkoliko se na osnovu prikupljenih dokaza utvrdi opravdanost nedostojnosti vršenja funkcije predsjednika, komisija će sačiniti tekst zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika i predložiti ga Parlamentu na usvajanje.

Predstavnički dom prihvatio je i zaključke Ustavne komisije ovog doma a u kojima se konstatira da ovakva situacija u vezi sa obavljanjem dužnosti predsjednika FBiH nije predviđena Ustavom FBiH, te da predsjednik FBiH u ovakvoj nastaloj situaciji ne može obavljati svoju Ustavom predviđenu dužnost.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

Predstavnički Dom nije usvojio drugi predloženi zaključak Kluba stranke za BiH da se pokrene inicijativa za održavanje prijevremenih izbora u FBiH.

Također, nije prihvaćen prijedlog odluke Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH da nadležnosti predsjednika FBiH budu dodijeljene potpredsjednicima FBiH i to privremeno dok traju okolnosti u kojima je predsjednik FBiH Živko Budimir spriječen u obavljanju funkcije.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

Današnje vanredno zasjedanje Predstavničkog doma je završeno.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas