Srijeda, 17 srpnja, 2024

Preko grane do jeftinijih proizvoda, kupuje se hljeb, mlijeko, brašno… Građani Bosne i Hercegovine kod komšija uštede i do 40 posto

Autor:Buka.com

Preporučeno

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača.

Zbog kontinuiranih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sve veći broj građana Bosne i Hercegovine iz pograničnih područja po hljeb, mlijeko i ulje odlazi u susjednu Srbiju.

Pored namirnica, najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto.

Mostom preko Drine po hljeb, mlijeko, brašno i druge namirnice, svakodnevica je mnogih stanovnika Zvornika. U redovne nabavke hrane, ali i lijekova “preko granice” ide i penzioner Mujo Tulić.

Upravo se čita:  Srce mladog Mostarca Adnana Šemića nije izdržalo: Željko plakao kao malo dijete kada su mu javili, dio jetre donirat će njegovom bratu Anelu

“Jedno 20-30 % najmanje, sad sam baš bio, ovdje kojih nema, tamo ima većinom. Hljeb jeftiniji, ne izađe ni marka, a ovamo je marka devedeset najjeftiniji”, priča Mujo.

Samo za jednu kupovinu uštede i do nekoliko maraka, kažu Zvorničani.

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača.

S druge strane, i građani Srbije često „pazare“ u BiH i to odjeću, kućnu kemiju i gorivo.

Upravo se čita:  Majstora nema ni za lijeka: Gazde kažu da su velike plate

“Kupuje se roba za koju se odmah može izvršiti povrat PDV-a, tako da je samo sa povratom PDV-a roba jeftinija nego u Srbiji. U Brčkom dosta dolaze iz Hrvatske i naši idu tamo, narod se snalazi jer ide od proizvoda do proizvoda”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Osim životnih namirnica i lijekova, sa početkom nove poljoprivredne sezone mnogi poljoprivrednici iz naše zemlje nabaviće prihranu i sjeme u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, jer su, bez obzira na trošak goriva, razlike u cijeni značajne.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Prodaje se devastirano bh. odmaralište na čarobnom dijelu hrvatske obale, poznata početna cijena

Grad Zenica objavio je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće,...

Još vijesti za vas