Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Prema očekivanjima političkih partija u BiH: Nema napretka ni ove godine

Nemojte propustiti

Umjesto napretka i izlaska iz krize većina političkih partija u 2013. godini očekuje pesimizam i produbljivanje krize.

ferhadijaNajoptimističniji u ponedjeljak na naše pitanje o očekivanjima je bio Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, koji procjenjuje da su šanse da BiH u 2013. ostvari ključne prioritete 50 prema 50 odsto.

“Prije svega, bilo bi značajno da se u rješavanje presude ‘Sejdić i Finci’ krene pa makar i po cijenu da napravimo samo parcijalni napredak. SNSD je za to spreman, međutim, nisam siguran da su ostale partije spremne. Bilo bi značajno da postignemo dogovor u vezi s vojnom imovinom i svakako da realizujemo sporazum SNSD – SDP na nivou zajedničkih institucija. Mislim da su šanse za to pola – pola”, rekao je Prodanović.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

U ponedjeljak nismo uspjeli dobiti relevantnog sagovornika iz SDP-a, ali iz izjave koju je Zlatko Lagumdžija, lider te stranke dao u petak, vidljivo je da ni SDP ne očekuje značajan napredak. Lagumdžija je, naime, rekao da je očekivao da će 2012. biti godina zaustavljanja negativnih trendova, a 2013. godina oporavka, ali da je njihov koalicioni parter, SDA, zaustavio reforme, nakon čega je “pukla” koalicija sa njima na državnom nivou.
Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, vjeruje da su ove četiri godine izgubljene i da je napredak eventualno moguć nakon narednih opštih izbora 2014. godine.
“Bojim se da neće biti napretka. Odnosi među koalicionim partnerima su loši, nema iskrenosti, nema predanosti, nema posvećenosti. Naprotiv, umjesto toga imamo sve žešće tenzije unutar i među tim strankama. Evo, sada imamo svađu SNSD i SDS i te tenzije će postajati sve žešće kako se približavaju izbori”, istakao je Genjac.
Prema njegovoj ocjeni, bilo bi značajno da tokom godine dođe do implementacije odluke “Sejdić i Finci”, kao i da se uspostavi mehanizam koordinacije na evropskim pitanjima.

Upravo se čita:  Milorad Dodik o američkim bombarderima iznad gradova Bosne i Hercegovine: Nijedan suvereni bh. organ nije donio odluku, Sarajevo očekuje ekstazu

Ivo Miro Jović iz HDZ BiH takođe ne očekuje napredak prije opštih izbora 2014. godine.
“Mislio sam da je BiH dotakla dno krize kad su Predsjedništvo BiH ušli Haris Silajdžić i Željko Komšić. Mislio sam da je to sporadičan slučaj koji će BiH izdržati i onda ćemo na novim izborima krenuti novim smjerom. Međutim, vidimo da od posljednjih općih izbora pa nadalje mi praktično nemamo nijednog trenutka suglasja između vodećih partijskih lidera”, rekao je Jović.

Upravo se čita:  Nešić: “Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok ne dobijem garancije da nisu opasnost po bezbjednost BiH”

Prema njegovom mišljenju, za lošu situaciju odgovornost snosi i međunarodna zajednica, sa OHR-om na čelu.
I u Službi za informisanje SDS-a nam je rečeno da ne očekuju napredak, jer je ekonomska situacija loša, a korupcija i dalje najveći problem.

(Nezavisne novine)

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo