Subota, 20 travnja, 2024

Prema očekivanjima političkih partija u BiH: Nema napretka ni ove godine

Preporučeno

Umjesto napretka i izlaska iz krize većina političkih partija u 2013. godini očekuje pesimizam i produbljivanje krize.

ferhadijaNajoptimističniji u ponedjeljak na naše pitanje o očekivanjima je bio Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u bh. parlamentu, koji procjenjuje da su šanse da BiH u 2013. ostvari ključne prioritete 50 prema 50 odsto.

“Prije svega, bilo bi značajno da se u rješavanje presude ‘Sejdić i Finci’ krene pa makar i po cijenu da napravimo samo parcijalni napredak. SNSD je za to spreman, međutim, nisam siguran da su ostale partije spremne. Bilo bi značajno da postignemo dogovor u vezi s vojnom imovinom i svakako da realizujemo sporazum SNSD – SDP na nivou zajedničkih institucija. Mislim da su šanse za to pola – pola”, rekao je Prodanović.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

U ponedjeljak nismo uspjeli dobiti relevantnog sagovornika iz SDP-a, ali iz izjave koju je Zlatko Lagumdžija, lider te stranke dao u petak, vidljivo je da ni SDP ne očekuje značajan napredak. Lagumdžija je, naime, rekao da je očekivao da će 2012. biti godina zaustavljanja negativnih trendova, a 2013. godina oporavka, ali da je njihov koalicioni parter, SDA, zaustavio reforme, nakon čega je “pukla” koalicija sa njima na državnom nivou.
Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, vjeruje da su ove četiri godine izgubljene i da je napredak eventualno moguć nakon narednih opštih izbora 2014. godine.
“Bojim se da neće biti napretka. Odnosi među koalicionim partnerima su loši, nema iskrenosti, nema predanosti, nema posvećenosti. Naprotiv, umjesto toga imamo sve žešće tenzije unutar i među tim strankama. Evo, sada imamo svađu SNSD i SDS i te tenzije će postajati sve žešće kako se približavaju izbori”, istakao je Genjac.
Prema njegovoj ocjeni, bilo bi značajno da tokom godine dođe do implementacije odluke “Sejdić i Finci”, kao i da se uspostavi mehanizam koordinacije na evropskim pitanjima.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

Ivo Miro Jović iz HDZ BiH takođe ne očekuje napredak prije opštih izbora 2014. godine.
“Mislio sam da je BiH dotakla dno krize kad su Predsjedništvo BiH ušli Haris Silajdžić i Željko Komšić. Mislio sam da je to sporadičan slučaj koji će BiH izdržati i onda ćemo na novim izborima krenuti novim smjerom. Međutim, vidimo da od posljednjih općih izbora pa nadalje mi praktično nemamo nijednog trenutka suglasja između vodećih partijskih lidera”, rekao je Jović.

Upravo se čita:  Escobar sa Fortom: Problem BiH nije etnički, nego se ogleda u sistemskoj korupciji

Prema njegovom mišljenju, za lošu situaciju odgovornost snosi i međunarodna zajednica, sa OHR-om na čelu.
I u Službi za informisanje SDS-a nam je rečeno da ne očekuju napredak, jer je ekonomska situacija loša, a korupcija i dalje najveći problem.

(Nezavisne novine)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas