Subota, 20 travnja, 2024

Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom BIhaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

Preporučeno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa delegacijom koju je predvodio gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, izvršni direktora JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić kao i federalni zastupnici iz Unsko-sanskog kantona Maja Uremović i Halil Bajramović.

Glavne teme razgovora su se odnosile na prioritetne preventivne mjere i sanaciju nastalih šteta usljed nedavnih poplava koje su zadesile područje ovog kantona.

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

Na sastanku je bilo riječi i o drugim infrastrukturnim projektima s naglaskom na ubrzanje gradnje saobraćajnica, posebno onih projekata koje vodi JP Ceste FBiH.

-Pratimo sve i na raspolaganju smo vam. Prioritetno je ulagati u prevenciju šteta od budućih poplava, jer su sad štete već nastale i one će svakako biti interventno sanirane u maksimalnoj mogućoj mjeri. Potrebno je učiniti sve da se spasi poljoprivredna sezona i zasade kulture koje se sada mogu zasaditi – rekao je premijer Nikšić.

Učesnici sastanka su istakli da bi priroritetni poslovi koji se tiču prevencije od budućih izlijevanja rijeka, između ostalog, trebali biti i projekti završetka dodatne treća izdignute traka na putu u Kastelima, rekonstrukcija i dodatno pojačanje probijenih postojećih nasipa, te realizacija projekta obalne utvrde.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Kad je u pitanju sanacija šteta na poljoprivrednim usjevima, ministar Hrnjić je upoznao goste da u ovogodišnjem budžetu sredstva za tu namjenu nisu planirana, ali da će se, nakon analiza i rezultata obima šteta, prijedlozi najboljih rješenja odmah uputiti Vladi FBiH.

Direktor Delić je upoznao prisutne da su vodostaji na šest mjernih mjesta u nedavnim poplavama u USK-a oborili sve dosadašnje rekorde i da korita nisu izdražala toliku količinu vode. Naglasio je da je Agencija za vodno područje rijeke Save spremna, u skladu sa raspoloživim sredstvima, ulagati u rješavanje problema.

Upravo se čita:  Poražavajući podaci: 50 posto djece iz BiH poslije školovanja ide u inostranstvo

Na sastanku se razgovaralo i o ostalim bitnim projektima za Unsko-sanski kanton, a kao dva strateška gradonačelnik Sedić je istakao bihaćki aerodrom i Nacionalni park „Una“.

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Mijatović je informisao prisutne da je njegov resor na raspolaganju korisnicim iz USK-a, te da će ubuduće, između ostalog, činiti sve da preko Grada Bihaća krajnji korisnici budu što više upoznati sa mogućnošću korištenja veoma povoljnih sredstava koja imaju na raspolaganju, posebno istakavši sredstva Razvojne banke FBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas