Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom BIhaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

Nemojte propustiti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sastali su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa delegacijom koju je predvodio gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Sastanku su prisustvovali i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, izvršni direktora JP Ceste Federacije BiH Nijaz Hadžikadunić kao i federalni zastupnici iz Unsko-sanskog kantona Maja Uremović i Halil Bajramović.

Glavne teme razgovora su se odnosile na prioritetne preventivne mjere i sanaciju nastalih šteta usljed nedavnih poplava koje su zadesile područje ovog kantona.

Upravo se čita:  Nova aukcija UIO BiH, a u ponudi sve i svašta: Prodaju se pametni satovi, felge, odjeća, motocikl Yamaha, parfemi

Na sastanku je bilo riječi i o drugim infrastrukturnim projektima s naglaskom na ubrzanje gradnje saobraćajnica, posebno onih projekata koje vodi JP Ceste FBiH.

-Pratimo sve i na raspolaganju smo vam. Prioritetno je ulagati u prevenciju šteta od budućih poplava, jer su sad štete već nastale i one će svakako biti interventno sanirane u maksimalnoj mogućoj mjeri. Potrebno je učiniti sve da se spasi poljoprivredna sezona i zasade kulture koje se sada mogu zasaditi – rekao je premijer Nikšić.

Učesnici sastanka su istakli da bi priroritetni poslovi koji se tiču prevencije od budućih izlijevanja rijeka, između ostalog, trebali biti i projekti završetka dodatne treća izdignute traka na putu u Kastelima, rekonstrukcija i dodatno pojačanje probijenih postojećih nasipa, te realizacija projekta obalne utvrde.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH se oglasilo o 120 kilograma kokaina u Širokom Brijegu: Radi se na otkrivanju osoba povezanih s međunarodnim švercom narkoticima

Kad je u pitanju sanacija šteta na poljoprivrednim usjevima, ministar Hrnjić je upoznao goste da u ovogodišnjem budžetu sredstva za tu namjenu nisu planirana, ali da će se, nakon analiza i rezultata obima šteta, prijedlozi najboljih rješenja odmah uputiti Vladi FBiH.

Direktor Delić je upoznao prisutne da su vodostaji na šest mjernih mjesta u nedavnim poplavama u USK-a oborili sve dosadašnje rekorde i da korita nisu izdražala toliku količinu vode. Naglasio je da je Agencija za vodno područje rijeke Save spremna, u skladu sa raspoloživim sredstvima, ulagati u rješavanje problema.

Upravo se čita:  Građani BiH sve više kupuju odjeću iz druge ruke: Nosimo polovnu robu i iz Nigerije

Na sastanku se razgovaralo i o ostalim bitnim projektima za Unsko-sanski kanton, a kao dva strateška gradonačelnik Sedić je istakao bihaćki aerodrom i Nacionalni park „Una“.

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Mijatović je informisao prisutne da je njegov resor na raspolaganju korisnicim iz USK-a, te da će ubuduće, između ostalog, činiti sve da preko Grada Bihaća krajnji korisnici budu što više upoznati sa mogućnošću korištenja veoma povoljnih sredstava koja imaju na raspolaganju, posebno istakavši sredstva Razvojne banke FBiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo