Subota, 20 travnja, 2024

Premijer Novalić razgovarao s generalnim sekretarom Svjetske meteorološke organizacije

Preporučeno

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) predvođenom generalnim sekretarom Peeterom Taalasom i direktoricom Ureda WMO za Evropu Korneliom Radics.

Inače, ova delegacija boravi u našoj zemlji povodom održavanja informativnog dana Evropske agencije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) za područje zapadnog Balkana. Ovaj skup se održava u suorganizaciji Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a prvi put ovom događaju prisustvovat će rukovodioci najznačajnih meteoroloških organizacija svijeta i Evrope.

Upravo se čita:  Prognoza nije obećavajuća: “Zima” u aprilu će potrajati, evo kada stiže stabilizacija

Premijer Novalić je gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj zemlji.

– Uključivanje u evropske meteorološke okvire i saradnja institucije veoma su važni za napredak hidrometeorologije u našoj zemlji. Stoga, naša podrška u tom pravcu bit će nastavljena. Svjesni smo mogućnosti koje će u tom procesu dobiti naši stručnjaci. Opredjeljenje Vlade Federacije je nastaviti pružati podršku Federalnom hidrometeorološkom zavodu kako bi se pridružio značajnim evropskim institucijama u ovoj oblasti – rekao je premijer Novalić.

Upravo se čita:  Hoće li se janjac “okrenuti”? Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Kako je istaknuto u današnje vrijeme posebno je važno pravovremeno raspolagati svim informacijama o hidrometeorološkim prilikama, da bi se na vrijeme pripremili i preventivno djelovali u slučaju eventualnih nepogoda.

Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić koji je istakao značaj podrške Vlade Federacije pri provođenju projekata ovog zavoda. Naglasio je da su oni uspješno realizirani zahvaljujući finansiranju iz federalnog budžeta, iako su trebali biti podržani s državnog nivoa.

Upravo se čita:  Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Također, je razgovarano i o osnivanju Regionalnog centra u okviru integriranog globalnog osmatračkog Sistema Svjetske meteorološke organizacije (WIGOS).

Inače, EUMETSAT informativni dan za područje zapadnog Balkana organizira Federalni hidrometeorološki zavod u saradnji sa Evropskom agencijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a održat će se 18. i 19. aprila ove godine u Sarajevu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas