Nedjelja, 24 rujna, 2023

Premijer Novalić u Klasu: Zalihe brašna i pšenice zadovoljavajuće, snabdijevanje uredno

Autor:Fena

Preporučeno

Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić je naglasio da je direktoru inspekcijskih službi naredio da kontroliše dosljednu primjenu odluku Vlade FBiH u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je kompaniju Klas d.d. Sarajevo i poručio da građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a snabdijevanje kupaca je uredno.

– Rezerve pšenice i brašna su sasvim dostatne, ne samo njihove, nego i drugih mlinova. Rezerve Vlade FBiH su dostatne za višemjesečnu isporuku hrane u FBiH, za sve stanovnike i u tom smislu apeliramo na građane da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Naši proizvođači i Vlada Federacije BiH stoje kao garant iza svega toga – izjavio je Novalić za Fenu nakon obilaska proizvodnih pogona, te Klasovog mlina, koji je i najmoderniji mlin na Balkanu kapaciteta oko 400 tona.

Upravo se čita:  Bećirović u proceduru uputio prijedlog državnog Zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u Bosni i Hercegovini

Novalić je dodao da naročito apeliraju na penzionere da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.

– Trebamo se sjetiti predhodne krize sa koronom kada su također bile vanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno jer smo upravo sa Klasom reagirali sa dodatnih 15 hiljada tona iz Srbije po berzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako – naglasio je Novalić.

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.

– Vlada FBiH je prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je, prepoznajući moguće posljedice ukrajinsko-ruske krize, zakazala tu sjednicu sa svim relevantnim faktorima, odnosno predstavnicima proizvođača koji učestvuju u lancu snabdijevanja hranom, energijom i svega onoga što je bitno za život građana – naveo je Novalić.

Upravo se čita:  Od danas na snazi: Registracija vozila poskupljuje i do 400 maraka

Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić je naglasio da je direktoru inspekcijskih službi naredio da kontroliše dosljednu primjenu odluku Vlade FBiH u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.

– Naredili smo da se to strogo poštuje i pazi da neko ne iskoristi ovu situaciju – dodao je Novalić.

Klas d.d. Sarajevo kao najveća bh. prehrambena industrija, kako je kazao njen direktor Madžid Avdagić, i u dosadašnjem periodu uspješno je odgovarala na sve izazove koje je imala u BiH, počevši od 2014. godine i velikih poplava, pa 2020. godine i problema sa koronom, te danas zbog eventualnih posljedica dešavanja u Ukrajini.

– Klas svoju glavnu sirovinu, odnosno pšenicu kupuje sa tržišta koja u ovom momentu nisu ugrožena, a to su tržišta Srbije, Hrvatske i dijelom tržište Mađarske – rekao je Avdagić u dijelu fabrike gdje je se upravo obavljao prijem pšenice.

Upravo se čita:  Iz KPZ Zenica pobjegao Aleksa Mican, osuđen za dvostruko ubistvo: Nije se vratio sa dopusta

Svaki dan se u Klas dopremi do 1.500 tona pšenice, različitog porijekla i kvalitete, koja je potrebna za dobijanje mješavina za postizanje standardnog i ujednačenog kvaliteta brašna. Avdagić je naglasio da nemaju nikakvih problema sa snabdijevanjem pšenicom i da njihovi dobavljači kontinuirano poštuju potpisane ugovore.

– Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna prouzrokovane nedostatkom sirovina u BiH – izjavio je Avdagić.

Dodao je da ovih dana imaju povećanu potražnju njihovih kupaca i da uspijevaju odgovoriti na tu potražnju.

– Također, nastojimo da odgovarajućom raspodjelom, niti jednog dobavljača, odnosno kupaca ne dovedemo u neki nepovoljniji položaj. Naš prioritet su krajnji potrošači, stanovništvo BiH i želimo još jednom poslati poruku da nema potrebe za panikom, imamo dovoljne količine brašna i pšenice, tako da će biti nesmetano snabdijevanje trgovačkih lanaca, a samim tim i kupaca u BiH – istakao je Avdagić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo