Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Preporuke BIHAMK-a za pripremu vozila prije hladnijeg vremena

Napomnju kako tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

Preporučeno

Osim zimskih guma koje su obavezne od 1. novembra, u BIHAMK-u imaju nekoliko preporuka za pripremu vozila za hladnije vrijeme.

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime. Promjena rashladne tekućine najjeftiniji je i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

Kao i svaka druga komponenta i rashladna tekućina vremenom gubi svoje karakteristike i ukoliko nije pravovremeno dopunjena ili zamjenjena tokom zime svojim smrzavanjem jednostavno može uništiti hladnjak ili blok motora – objašnjavaju.

Upravo se čita:  Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Napomnju kako tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervara ili električne pumpe.

– Provjerite u kakvom su stanju metlica brisača i po potrebi ih zamjenite. Prosječni vijek trajanja metlice brisača iznosi oko godinu dana – ističu u BIHAMK-u.

Ulje

Iako se motorno ulje, u zavisnosti od uputstva proizvođača, mijenja svakih 10.000 do 20.000 kilometara, zima je, kako kažu, period kada je motorima potrebno manje viskozno ulje.

Upravo se čita:  Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

– Niske temperature dodatno će zgusnuti viskozno ulje, zbog čega ono neće jednako dobro kružiti kroz rashladni sistem pa će motor, barem u početku, dok ne dosegne radnu temperaturu, dobiti znatno manje potrebnog podmazivanja – pojašnjavaju oni.

Akumulator

Zimi, zbog nižih temperatura slabi kapacitet akumulatora jer se slabije odvija proces obnove i punjenja akumulatora, tako da pri nižim temperaturama stariji i istrošeni akumulatori jednostavno ne mogu obaviti svoju funkciju. Ispražnjen akumulator, također, može se smrznuti.

Upravo se čita:  Krišto u Dubaiju: „Samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za generacije koje dolaze“

– Akumulator treba biti potpuno napunjen i ispravan. Kablovi i polovi trebaju biti očišćeni i zategnuti. Ako je akumulator stariji od tri godine – zamijenite ga novim – sugerišu u BIHAMK-u.

Na kraju vozače napominju da obavezno provjere kočnice i da vozilo redovno o održavaju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o pomoći EU: Evo koliko je domaćinstava ispunilo uvjete za dodjelu novca!

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo