Nedjelja, 21 travnja, 2024

Prepoznajete li uplakanog dječaka sa fotografije iz ’93. ?

Preporučeno

U martu i aprilu 1993. godine iz opkoljene Srebrenice, pod pokroviteljstvom Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) evakuisano je između osam i devet hiljada Bošnjaka, uglavnom žena i djece te poneki stariji muškarac.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Stanovništvo je prevezeno kamionima UNPROFOR-a. Slike na kojima su kamioni krcati ljudima, a koje su obišle cijeli svijet, najbolje su kazivale o patnjama naroda Srebrenice. U Srebrenici se praktično nije imalo šta jesti pa se nastojalo da se žene i djeca izmjeste na slobodni dio teritorije gdje će moći da prežive.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije

Naći mjesto u jednom od kamiona bilo je pitanje života i smrti. Jedna od najpotresnijih fotografija nastala u tom periodu je fotografija na kojoj se vidi dječak koji plače i trči pored jednog od kamiona, piše Avaz.

Skoro je punih 20 godina prošlo od tog događaja i dječak sa fotografije bi danas, ako je živ, trebao imati između 25 i 30 godina. Pozivamo sve naše vjerne čitaoce, ako znaju bilo šta o ovom dječaku da nam jave i da saznamo ko je i gdje se nalazi.

Upravo se čita:  Zastupnički dom odbio SNSD-ove zaključke o poništenju odluka visokog predstavnika

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas