Srijeda, 22 svibnja, 2024

Pretučen maloljetnik, otac bespomoćan: “Kad smo se vratili s UKC-a, opet su dolazili na vrata”

Autor:FTV

Preporučeno

„Stavili su me u auto, vozali, maltretirali. Nakon pola sata sam došao kući. I pao sam u nesvijest. Kad su me probudili jedva sam progovorio“, govori za FTV Ajdin.

Vijest o napadu na maloljetnog Ajdina Jusića iz Osmaka potresla je javnost. Maloljetni dječak je u tamošnjoj policijskoj stanici, pretrpio torturu i zlostavljanje nakon što je od njega traženo da svjedoči o slučaju kojem, navodi, nije niti prisustvovao.

Za FTV o ovom slučaju govore i pretučeni Ajdin i otac Juso, koji je bio bespomoćan, slušajući jauke svog sina u drugoj prostoriji policijske stanice kojem je, kako kaže, bilo zabranjeno prisustvovati ispitivanju njegovog maloljetnog djeteta.

Usmenim pozivom dječakov otac je obaviješten da zajedno s maloljetnim sinom dođe u policijsku stanicu na informativni razgovor. Ovako je počelo:

„Kad smo otišli u stanicu policije inspektor mi je rekao da ću biti tu kad dijete bude ispitivano. Rekao je: Sjedi ovdje, a dijete ostaje u hodniku“, priča Ajdinov otac Juso Jusić.

„Odvojili su mene i oca. Oca su odveli u jednu sobu, mene u drugu. Ispitivali su me i govorili da sve priznam. Ne mogu priznati kad nisam. Udarali su me, gađao me lisicama, vezao, udarao, prijetio pištoljem, stavljao na sto. Kada sam krenuo da vrisnem uhvatio me za usta, udarao nogama, udarao po nogama“, prisjeća se Ajdin Jusić.

Upravo se čita:  Konaković i Varhelyi objavili saopćenje: Ovo su "nesporazumi" koje su razjasnili

Kada je začuo jauke, otac je, kako navodi, tražio da vidi dječaka, ali mu to nije bilo dozvoljeno:

“Čuo sam da dijete vrišti. Da viče: ’Ne mogu priznat što nije!’ Rekao sam policajcu da me pusti da izađem. Rekao je: Nemoj još da izlaziš. Čuo sam i kada je kasnije došao jedan policajac i rekao: ’Dosta je, ne tucite dijete više!’ Onda sam izašao i vidio da su dijete pritisnula ta dva policajca. Rekli su: ’Izlazi napolje, mi ćemo voziti dijete!’“

„Stavili su me u auto, vozali, maltretirali. Nakon pola sata sam došao kući. I pao sam u nesvijest. Kad su me probudili jedva sam progovorio“, govori za FTV Ajdin.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Dječak je, zbog povreda, iz Kalesije upućen na UKC Tuzla na daljnje pretrage. Rano juče, Jusić se obratio i PU Zvornik.

„Tu se mogu zahvaliti ljudima, ispali su fer. Obaviješten je i tužilac u Bijeljijni. Sutra idemo tamo da damo izjavu sa socijalnim radnicima, pošto je dijete maloljetno. I ovo da dodam: kad smo jučer otišli na UKC i vratili se kući, došli smo kući i na vrata je neko jako udarao. Bio je policajac, ovaj koji je dijete izudarao dolazio opet na vrata i još dvojica s njim. I sinoć su dolazili, traže da se dijete vodi u stanicu“, kazao je juče za FTV Juso Jusić.

“Ono što raduje jeste da porodica Jusić je stigla iz Zvornika i jeste da će druge institucije manjeg bh. entiteta preuzeti dalje ovaj postupak, odnosno, Tužilaštvo iz Bijeljine. Nadamo se da će ovaj slučaj biti posljednji i da ćemo iz ovakvih slučajeva izvući pouku da se ovo više nikome ne dogodi“, kaže Fadil Alić, ministar za izbjegla i raseljena lica TK-a (SDA).

Upravo se čita:  Led padao kao da je snijeg i uništio sve usjeve: Najavljeno novo veliko nevrijeme u BiH

Iz MUP-a RS-a ističu da su opredijeljeni za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlaštenjima prema svim građanima RS-a, bez obzira na to kojem narodu pripadali. Povodom slučaja u Osmacima, uputili su zvanično saopštenje:

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.“

Ovaj slučaj, koji je otvorio brojna pitanja, sada je u rukama bijeljinskog tužilaštva. Ukoliko odgovornost bude utvrđena, nadati se da neće biti po onoj narodnoj da “vrana vrani oči ne vadi”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas