Nedjelja, 21 travnja, 2024

“Prevent” stavio katanac, 70 radnica na ulici, otpremnine nedovoljne

Preporučeno

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu. Pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja

Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma “Prevent” koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.

“Ja sam faktički sada socijalni slučaj – na cesti. Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina”, kaže za BHRT Sebira Odobašić, bivša uposlenica “Preventa”.

Vrata Preventa za Sebiru Odobašić iz Bužima sada su zaključana. Preko noći, zajedno s još 70 uposlenica ostala je bez posla. Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu, za jedan kamoli više mjeseci preživljavanja.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda prvi tržni centar Islamske zajednice u BiH

“Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno”, kaže Sebira Odobašić.

Da će ostati bez posla radnice nisu očekivale, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

Upravo se čita:  Svečano otvoren prvi tržni centar Islamske zajednice

“Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika”, kaže Sedina Kudelić, bivša uposlenica „Preventa“.

Ilustracija

“Radili smo, ostajali smo, znala sam dolaziti i u treću smjenu raditi sama. Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala”, kaže Semka Ćenanović, bivša uposlenica „Preventa“.

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta pomoć je nudio i bužimski načelnik.

Upravo se čita:  Šta znači ulazak Amerikanaca u našu namjensku industriju: BiH postaje “faktor”

“Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im nije pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije”, rekao je Mersudin Nanić, načelnik Opštine Bužim.

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu. Pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas