Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Priča o najstarijoj banjalučkoj džamiji

Preporučeno

Sve džamije i objekti Islamske zajednice na području MIZ Banjaluka, izuzev sadašnje zgrade Medžlisa, porušeni su u periodu 1992-1995. Neke su obnovljene, a neke se tek obnavljaju.

Foto: DW
Foto: DW

Pretpostavlja se da je Behram-efendijina džamija u naselju Desna Novoselija najstarija banjalučka džamija. Osim po tome, poznata je i po svojoj pisarnici, u kojoj su se za vrijeme Osmanskog carstva prepisivale knjige.

Upravo se čita:  Srbijanski stručnjaci raskrinkali Dodikov skup: Ni blizu 50 hiljada, ovo je djetinjasto

Te knjige danas su smještene u bilblioteci Medžlisa islamske zajednice Banjaluka. Nedavno su ovu biblioteku posjetili naučnici iz Turske, te konstatovali veliku vrijednost ovih inkunabula. Isti su, međutim, bili iznenađeni uslovima u kojima se ove knjige čuvaju. Najviše ih je zabrinula vlažnost vazduha u improvizovanoj biblioteci.

dzamija1

Dio kompleksa Behram-efendijine džamije je i vrelo izvan njenog dvorišta. Na ovom vrelu vjernici su nekada obavljali ritualna pranja prije molitve, a u slobodno vrijeme su se okupljali prepričavajući dešavanja iz svakodnevice. Za vrijeme zadnjeg rata u BiH voda ovog vrela usmjerena je u drugom pravcu, te je danas koriste domaćinstva u okruženju.

Upravo se čita:  Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Karakteristično za mnoge banjalučke džamije su drveni minareti. Iako na prvi pogled izgledaju krhko, oni su zbog svoje elastičnosti preživljavali i snažne vjetrove i jake potrese.

Mujezini koji su ranije sa njih pozivali na molitvu, morali su se ipak privići na tu elastičnost. Danas to nije potrebno jer pozive na molitvu obavljaju elektronski uređaji.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

(DW)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas