Subota, 10 lipnja, 2023

Priča o najstarijoj banjalučkoj džamiji

Nemojte propustiti

Sve džamije i objekti Islamske zajednice na području MIZ Banjaluka, izuzev sadašnje zgrade Medžlisa, porušeni su u periodu 1992-1995. Neke su obnovljene, a neke se tek obnavljaju.

Foto: DW
Foto: DW

Pretpostavlja se da je Behram-efendijina džamija u naselju Desna Novoselija najstarija banjalučka džamija. Osim po tome, poznata je i po svojoj pisarnici, u kojoj su se za vrijeme Osmanskog carstva prepisivale knjige.

Upravo se čita:  Od danas možemo vozom do mora: Cijena karte je prava sitnica

Te knjige danas su smještene u bilblioteci Medžlisa islamske zajednice Banjaluka. Nedavno su ovu biblioteku posjetili naučnici iz Turske, te konstatovali veliku vrijednost ovih inkunabula. Isti su, međutim, bili iznenađeni uslovima u kojima se ove knjige čuvaju. Najviše ih je zabrinula vlažnost vazduha u improvizovanoj biblioteci.

dzamija1

Dio kompleksa Behram-efendijine džamije je i vrelo izvan njenog dvorišta. Na ovom vrelu vjernici su nekada obavljali ritualna pranja prije molitve, a u slobodno vrijeme su se okupljali prepričavajući dešavanja iz svakodnevice. Za vrijeme zadnjeg rata u BiH voda ovog vrela usmjerena je u drugom pravcu, te je danas koriste domaćinstva u okruženju.

Upravo se čita:  Njemačka od 1. augusta službeno priznaje vozačke dozvole iz naše zemlje: Uskoro u Bosni i Hercegovini neće imati ko da vozi?

Karakteristično za mnoge banjalučke džamije su drveni minareti. Iako na prvi pogled izgledaju krhko, oni su zbog svoje elastičnosti preživljavali i snažne vjetrove i jake potrese.

Mujezini koji su ranije sa njih pozivali na molitvu, morali su se ipak privići na tu elastičnost. Danas to nije potrebno jer pozive na molitvu obavljaju elektronski uređaji.

Upravo se čita:  Ovce ležale na autoputu kod Ilijaša: Ko ih je izgubio?

(DW)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo