Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Prije 100 godina: Tito, Hitler, Staljin i Frojd živjeli u istom kraju Beča

Preporučeno

Prije tačno 100 godina u jednom kraju Beča živjeli su Adolf Hitler, Josif Staljin, Lav Trocki, Josip Broz Tito i Zigmud Frojd. Djeluje kao početak bajke, ali se zapravo radi o istorijskoj činjenici.

tito-staljinU januaru 1913. iz poljskog Krakova je vozom u Beč stigao čovjek kojem je u pasošu bilo upisano ime Stavros Papadopulos. Tamnijeg tena, imao je debele brkove i nosio skromni drveni kofer.

– Sjedio sam za stolom kada su se vrata otvorila nakon kucanja i nepoznat čovjek je ušao unutra. Bio je nizak, tanak, sivkasto-braonkasta koža bila mu je prekrivena ožiljcima od boginja. U njegovim očima nije bilo ničeg prijateljskog – napisao je čovjek koji se susreo sa pridošlicom.

Upravo se čita:  Iznajmljivač u Hrvatskoj šokirao goste: Ima poseban cjenovnik i bizaran zahtjev

Taj čovjek bio je Lav Trocki, ruski disident i urednik “Pravde”, a Papadopulosovo pravo ime bilo je Josif Visarjonovič Džugašvili, tada poznatiji kao Koba, a istorija ga pamti kao Staljina.

Bi-Bi-Si navodi da su Trocki i Staljin bili među mnogobrojnim ličnostima koje su 1913. živjele u centru Beča, a čiji će životi u mnogome oblikovati dešavanja u 20. vijeku. Među njima je ipak bilo razlike – Trocki i Staljin su se tu krili, pošto su bili u bjekstvu, dok je na primjer Zigmud Frojd već bio čuven u javnosti.

Upravo se čita:  Radnik koji je bio na bolovanju 15 godina tužio firmu jer mu nije dala povišicu

Poznati psihoanalitičar živio je i radio u ulici Berggase. Mladi Josip Broz, kasnije poznat kao maršal Tito, radio je u “Dajmlerovoj” fabrici automobila u Viner Nojštatu.

Tu je blizu bio i 24-godišnjak iz sjeverozapadne Austrije čiji su snovi da upiše Bečku akademiju finih umjetnosti i postane slikar dva puta završili neuspjehom, pa je sada živio u jeftinom konaku u Meldermanštrase, blizu Dunava. Njegovo ime bilo je Adolf Hitler.
(Nezavisne novine)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas