Subota, 10 lipnja, 2023

Prilog RTRS-a o Tuzlanskoj kapiji zgrozio i ožalostio porodice ubijenih (Video)

Nemojte propustiti

Prilog emitovan u subotu u centralnom dnevniku Radio-televizije Republike Srpske, koji govori o nevinosti na 25 godina zatvora osuđenog bivšeg generala Vojske RS Novaka Đukića, gebelsovski je napad na istinu i žrtve Tuzlanske kapije, poručuju Tuzlaci.

kapijaFondacija Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle prijavila je RTRS Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) zbog kršenja Kodeksa o emitovanju, a Općinsko vijeće Tuzla osudilo je ovaj prilog u kojem je pripadnik obavještajnih službi Jugoslav Petrušić na neprimjeren način komentarisao najcrnji događaj u historiji Tuzle, masakr na Kapiji koji se desio 25. maja 1995. godine. Tada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS ubijena 71 osoba, a oko 200 je teže ili lakše ranjeno.

Upravo se čita:  Husnija traži svjedoke: "Da li je neko vidio policijsko vozilo parkirano na trotoaru i Peugeota 307?"

“Prosječna dob ubijenih je bila 23 godine. Strategija laži koju su osmislili ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić 26. januara, zahvaljujući RTRS-u i lažovu Jugoslavu Petrušiću, ponovo je uznemirila ožalošćene porodice i sve građane Tuzle. RTRS i Jugoslav Petrušić prevršili su mjeru. Politika nepriznavanja Međunarodnog suda u Hagu, nepriznavanja Suda BiH, nepriznavanja pravosnažnih presuda je kriminalna radnja. Negiranje zločina krivično je djelo. Ovakva politika RTRS-a, politika negiranja najtežih ratnih zločina i stajanja uz ratne zločine, poziv je na nove zločine u budućnosti”, stoji u saopćenju Općinskog vijeća Tuzla i načelnika Općine Tuzla.

Upravo se čita:  Počinje isplata novčanih naknada u KS: Evo koliko iznose i ko će dobiti novac

Općinsko vijeće i načelnik Jasmin Imamović zahtijevaju od Regulatorne agencije za komunikacije da poduzme mjere kažnjavanja televizije koja je negirala pravosnažnu sudsku presudu i dokazani ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Također, pozivaju nadležne organe da pristupe krivičnom gonjenju Jugoslava Petrušića i odgovornih osoba sa RTRS-a za teška djela koja su lažnim izvještavanjem počinili.

“Općina Tuzla će i dalje podržavati sve porodice žrtava koje su tužile RS za ovaj najstrašniji zločin u historiji Tuzle. Pošto zločin ne zastarijeva Tuzla nikada neće odustati od gonjenja saučesnika ratnog zločinca Novaka Đukića”, stoji u saopćenju koje je jednoglasno usvojeno.

Upravo se čita:  Odlične vijesti za penzionere, u ponedjeljak isplata uvećanih penzija

Jugoslav Petrušić se u prilogu u dnevniku predstavio kao dvostruki srpsko-francuski špijun, a RTRS mu je omogućio da prezentuje svoja “balistička vještačenja”. U svom četverominutnom obraćanju Petrušić analizira i kako je i s koje udaljenosti prošao geler kroz tijelo trogodišnjeg dječaka te poziva dječakovog oca, novinara iz Tuzle, da progovori o tome. Porodice žrtava su također podnijele prijavu protiv RTRS-a Regulatornoj agenciji za komunikacije.

(Klix)

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo