Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Pripremite se na zimsko računanje vremena: Evo kada ćemo spavati jedan sat duže

Autor:Redakcija

Pomicanje kazaljki sata za jedan sat unatrag omogućava više svjetlosti ujutro i raniji zalazak sunca tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Preporučeno

Zimsko računanje vremena počet će u noći sa subote, 28. oktobra, na nedjelju, 29. oktobra, kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag.

Naime, u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata se pomiču unatrag za jedan sat. Odnosno, vraćaju se na 2 sata ujutro.

Pomicanje kazaljki sata za jedan sat unatrag omogućava više svjetlosti ujutro i raniji zalazak sunca tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Upravo se čita:  Kako je samozvani psiholog i teolog rasturio Damiru Muharemovićevu porodicu: Udata Enisa se “šerijatski” udala za Edina Tulu i ostavila petero djece!

Od uvođenja ljetnog računanja vremena 1980. godine vode se rasprave o smislu ove mjere. U svakom slučaju, ne možete uštedjeti energiju promjenom vremena.

Prema informacijama njemačke Savezne agenciji za okoliš, električno svjetlo se štedi navečer tokom ljeta, ali se u isto vrijeme više grijanja koristi ujutro, posebno u hladnim mjesecima (mart, april i oktobar). Sve u svemu, potrošnja energije zapravo raste, piše Fenix magazin.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo