Srijeda, 22 svibnja, 2024

Pripremite se na zimsko računanje vremena: Evo kada ćemo spavati jedan sat duže

Autor:Redakcija

Preporučeno

Pomicanje kazaljki sata za jedan sat unatrag omogućava više svjetlosti ujutro i raniji zalazak sunca tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Zimsko računanje vremena počet će u noći sa subote, 28. oktobra, na nedjelju, 29. oktobra, kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag.

Naime, u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata se pomiču unatrag za jedan sat. Odnosno, vraćaju se na 2 sata ujutro.

Pomicanje kazaljki sata za jedan sat unatrag omogućava više svjetlosti ujutro i raniji zalazak sunca tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Od uvođenja ljetnog računanja vremena 1980. godine vode se rasprave o smislu ove mjere. U svakom slučaju, ne možete uštedjeti energiju promjenom vremena.

Prema informacijama njemačke Savezne agenciji za okoliš, električno svjetlo se štedi navečer tokom ljeta, ali se u isto vrijeme više grijanja koristi ujutro, posebno u hladnim mjesecima (mart, april i oktobar). Sve u svemu, potrošnja energije zapravo raste, piše Fenix magazin.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas