Utorak, 25 lipnja, 2024

Procjene UIO BiH: Narednih godina značajan rast prihoda od poreza

Preporučeno

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da će rast plata prije svega i rast cijena povećati i prihode od poreza.

Narednih godina se očekuje rast indirektnih poreza, i to najviše zahvaljujući porezu na dodatu vrijednost (PDV), naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako se navodi u biltenu UIO BiH, projektovana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu je 3,6 odsto, za 2026. godinu je 4,1 odsto i isto toliko za 2027. godinu.

“Najveći generator godišnjeg apsolutnog rasta prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu je PDV, s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu s projektovanim stopama rasta potrošnje”, piše u ovom biltenu.

Ističe se da su projektovane stope rasta prihoda od PDV-a za narednu godinu 3,6 odsto, za 2026. godinu četiri odsto i isto toliko za 2027. godinu.

Upravo se čita:  Nakon vrućina, nevrijeme stiglo u BiH: Kiša i grad u Tuzli, Doboju, Zvorniku

“U nominalnom iznosu za taj srednjoročni period predviđen je rast prihoda od 6,36 milijardi KM, koliko je projektovano za 2025. godinu, do 6,88 milijardi KM, koliko se predviđa u 2027. godini. Projekcija prihoda u ovom srednjoročnom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu”, napisali su iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu pri Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kazali su da važan faktor ostvarenja projekcija u ovom periodu predstavlja i nepromijenjena politika akciza na duvan i derivate nafte, te kontinuirana borba protiv crnog tržišta cigareta i duvana u BiH.

“U naredne tri godine očekuje se stabilizacija političke situacije u svijetu, kao i robnih berzi i cijena na svjetskom tržištu, te oporavak i rast ekonomije, dohotka i potrošnje u skladu s makroekonomskim projekcijama”, stoji u izvještaju.

Upravo se čita:  Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da je imanentna karakteristika svih nerazvijenih zemalja visoka participacija poreza na potrošnju i promet u strukturi javnih prihoda u odnosu na porez na dohodak i porez na dobit.

“Drugim riječima, rast učešća poreza na dohodak i poreza na dobit sugeriše na rast bogatstva građana i profitabilniju privredu. Stoga ova predviđanja o rastu neto prihoda od PDV ukazuju na rast potrošnje i prometa koji se može finansirati i iz zaduženja. U našem slučaju rast doznaka iz inostranstva i rast uvoza uz djelimični doprinos rasta cijena dovešće do projektovanog povećanja prihoda od PDV-a, te ne možemo govoriti o strukturnim promjenama koje bi ukazivale na ozbiljnije jačanje naše ekonomije”, objasnio je Mlinarević za “Nezavisne novine”.

Upravo se čita:  Nezavisni operator sistema: Normalizovano napajanje strujom u većini BiH

Ekonomista Admir Čavalić kazao je da će rast plata prije svega i rast cijena povećati i prihode od poreza.

“Pogotovo će se to osjetiti tamo gdje imamo znatno učešće radne snage, odnosno u radno intenzivnim djelatnostima u odnosu na kapitalne djelatnosti. To se dešava i očekuje i vjerovatno na osnovu toga UIO BiH radi projekcije. Ipak, ja sam skeptičan po pitanju bilo kakvih projekcija jer globalna dešavanja za mjesec-dva mogu poremetiti sve predikcije i promijeniti odnose. Značajnija globalna recesija ili znatno usporavanje ekonomije EU bi automatski poremetilo te prognoze Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, naveo je Čavalić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas