Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Procurili novi detalji drame u Njemačkoj: Plan za državni udar predvodio izvjesni princ Heinrich XIII, tu su bili i bivši političari, sudije, elitni specijalci, vojnici…

Preporučeno

Procjenjuje se da je 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koju se kaže da je planirala svrgnuti republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na Njemačku iz 1871. – carstvom zvanim Drugi Reich.

Dvadeset i pet osoba uhapšeno je u racijama diljem Njemačke pod sumnjom da su planirali svrgnuti vladu.

Njemački izvještaji kažu da je grupa krajnje desničara i bivših vojnika planirala upasti u zgradu parlamenta te vlade i preuzeti vlast.

Nijemac kojeg se naziva princ Heinrich XIII (71) navodno je bio centralni dio njihovih planova.

Prema saveznim tužiteljima, on je jedan od dvojice navodnih vođa. Prema informacijama Bilda, mreža se formirala oko “princa”, a tu su i izvjesni R. (71) te bivša zastupnica AfD-a i berlinska sutkinja Birgit M.-W. (58).

Ostali članovi njihove grupe uključuju osobe: Maximilian E., Michael F., Paul G., Norbert G., Markus H., Frank H., Matthias H., Ruth L., Andreas M., Thomas M., Harald P., René R., Melanie R., Ralf S., Wolfram S., Thomas T., Marco protiv H., Ruediger protiv P., bivši gradski vijećnik AfD-a Christian W. i Peter W. Uhapšeni su i ruska državljanka Vitalia B. i te Nijemci Alexander Q. i Frank R.

Zavjerenici navodno uključuju članove ekstremističkog pokreta Reichsbürger [Građani Reicha], koji je dugo bio na meti njemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Također odbijaju priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je 50 muškaraca i žena bilo dio grupe za koju se kaže da je planirala svrgnuti republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na Njemačku iz 1871. – carstvom zvanim Drugi Reich.

Racije su se dogodile u većem dijelu zemlje, a dvije osobe uhapšene su u Austriji i Italiji, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. Tokom dana trebali bi biti ispitani privedeni.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann tvitao je da je u toku velika protuteroristička operacija i da je navodno “planiran oružani napad na ustavna tijela”. Savezni tužitelj rekao je da je grupa planirala nasilni državni udar još od novembra 2021.

Bivši pripadnici vojske također su bili značajan dio zavjere za državni udar, navodi se u izvješćima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica.

Zavjerenici su već imali planove za vladanje Njemačkom, priopćilo je savezno tužiteljstvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo “vojnim sredstvima i nasiljem protiv državnih predstavnika”, a to je uključivalo i izvršenje ubistava: “Grupa je bila svjesna da će biti i smrti. No, prihvatali su taj scenarij kao, kako su smatrali, neophodan korak za postizanje promjene sistema kojoj teže na svim razinama.”

Javni emiter ZDF izvijestio je da je bivši ekstremno desni član donjeg doma parlamenta, Bundestaga, također bio dio zavjere i da je postavljen za ministra pravosuđa grupe, s princom Heinrichom kao vođom.

Nakon državnog udara htjeli su formirati vladu. Novi državni aparat trebao je biti uspostavljen kao “kneževina” prema monarhijskim načelima i podijeljen na različita ministarstva.

Izdvajamo

Izdvajamo

Komplikacije nakon poroda: 29-godišnja porodilja preminula u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

Policijska stanica Lukavac, jučer oko 21.15 sati, obaviještena iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Lukavac, da je...

Još vijesti za vas