Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Procurio dokument iz Brisela: Ne otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Autor:N1

Preporučeno

Non-paper Evropske komisije sadrži i zaključke da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila “važan korak” ka nezavisnom pravosuđu, ali i da je neophodno produbiti reforme i otkloniti nedostatke, posebno “u ključnim područjima u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodi medija i ponašanju prema ratnim zločinima”.

Evropska komisija ne bi trebala otvarati nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok Beograd ne ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču slobode medija i vladavine prava, objavili su beogradski mediji navodeći dokument iz Bruxellesa.

EK je pripremila izvještaj o vladavini prava u Srbiji u formi non-papera u kojem se navodi da, prema ranije predviđenoj metodologiji, ne bi trebalo otvarati nova poglavlja u pregovorima dok Srbija ne ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24.

U tom se non-paperu, u koji je uvid imala TV N1 Beograd, navodi kako u pogledu slobode medija, uprkos sastancima radne grupe za sigurnost novinara, slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju problem, te da je potrebno uložiti napor kako bi se stvorilo ozračje za nesmetano ostvarivanje prava slobode izražavanja.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

EK ukazuje na to da su kasnile izmjene Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, naglašavajući kako su oni potrebni “da bi se uspostavilo transparentno i pravično sufinansiranje medijskih sadržaja koji služe javnom interesu i kako bi se povećala transparentnost u vlasništvu nad medijima i oglašavanju”.

Istaknuto je i da su u svojim preliminarnim zaključcima od 4. aprila, nakon održanih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, iz Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) konstatirali da je većina javnih i privatnih televizijskih kuća s nacionalnom pokrivenošću favorizirala aktualnog predsjednika države i vladajuću koaliciju, ograničavajući mogućnost birača da budu potpuno informisani prije izbora.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

“Prema preliminarnim izvještajima i zaključcima promatrača iz OESS-a i ODIHR-a, tokom predizborne kampanje su u velikoj mjeri poštivane temeljne slobode, ali su zbog niza nedostataka bili neravnopravni uslovi borbe, koji su favorizirali vlast”, navodi se.

ODIHR naglašava da se, uprkos svojoj ulozi i obvezama, nacionalno Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) “nije bavilo tim pitanjima”.

Non-paper Evropske komisije sadrži i zaključke da je Srbija usvajanjem ustavnih amandmana napravila “važan korak” ka nezavisnom pravosuđu, ali i da je neophodno produbiti reforme i otkloniti nedostatke, posebno “u ključnim područjima u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodi medija i ponašanju prema ratnim zločinima”.

U svojim stajalištima EK je sugerisala da je sada potrebno raditi na implementaciji usvojenih ustavnih izmjena koje će pridonijeti da se osigura nezavisnost sudstva.

Upravo se čita:  Tragedija - novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: "Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana"

“Usprkos ovom pozitivnom razvoju događaja, ostaju neriješeni brojni izazovi koji se tiču nepristranosti, učinkovitosti i profesionalizma pravosuđa, pristupu pravdi i visokokvalitetnoj obuci”, navodi EK.

Problem korupcije

U području prevencije i suzbijanja korupcije, u non-paperu je naglašeno da je Srbija uvela izmjene u cilju poboljšanja mjerenja svog dosadašnjeg rada te da je neznatno povećan broj optužnica i pravomoćnih presuda za slučajeve korupcije na visokom nivou, ali nije bilo slučajeva konfiskacije imovine.

EK podsjeća i kako je “snažno ohrabrila Srbiju” da učestvuje u IPA projektu za praćenje regionalnih suđenja o korupciji i organiziranom kriminalu, što ona još uvije nije učinila.

Srbija je pohvaljena u pogledu vođenja migrantske politike, a navodi se i da je “nastavila na zadovoljavajući način” primjenjivati sporazum EU-Srbija o readmisiji.

Zemlja također učinkovito provodi kontrolu i nadzor granica, a nastavljeni su i napori na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja migranata.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas