Subota, 20 srpnja, 2024

Prodaja automobila u EU opala za 10,2 posto

Preporučeno

Broj novih registrovanih automobila u EU u martu je opao za 10,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je osamnaesti uzastopni mjesec u kojem je zabilježeno slabljenje tržišta četvorotočkaša, saopštilo je udruženje Evropskih proizvođača automobila (ACEA).

auto-prodajaSkoro svi proizvođači su zabilježili pad prodaje, osim luksuzne marke Jaguar, koji je povećao prodaju za 21,2 posto, i Mercedesa, koji je ostvario minimalan rast za 0,6 posto.

Najveći pad ostvarila je francuska grupacija Peugeot-Citroen, koja je prodala 16 posto manje automobila nego prije godinu dana, a slijedi američki General Motors sa padom za 12,8 posto, prenio je AFP.

Prodaja Reanultovih automobila umanjena je za 9,6 posto, ali je ovoj kompaniji pomoglo odlično poslovanje rumunske podmarke Dacia, koja je ostvarila rast za 20,2 posto.

Korejski proizvođač Kia takođe je poslovao pozitivno i zabilježio povećanje prodaje za 3,7 posto, dok je sestrinska kompanija Hyundai oslabila za 9,5 posto.

Statistički podaci po državama pokazuju da je najbolji rezultat ostvarilo britansko tržište automobila, sa povećanjem prodaje za 5,9 posto u odnosu na mart 2012. godine, odnosno za 7,4 posto na nivou prvog kvartala.

Najveći pad zabilježen je u Njemačkoj, najvećem evropskom tržištu automobila, gdje je prodaja umanjena za 17,1 posto, a slijedi Francuska sa padom za 16,2 posto.

Na nivou prvog kvartala 2013. godine, broj novih registrovanih automobila u 27 zemalja EU umanjen je za 9,8 posto, na 2,989 miliona vozila.

Prodaja je u padu već godinu i po, a u 2012. godini prodato je najmanje automobila od 1995. godine, odnosno 12,05 miliona automobila.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas